Ilustracija/Pexels

Zbogom ružnim bubuljicama: Evo kako možete primijeniti češnjak za dubinsko čišćenje kože lica

Autor: Zlatko Govedić

Akne su često stanje kože pri kojem se kožne pore začepe, pa uslijed toga dolazi do pojave bubuljica i upaljenih, inficiranih apscesa (nakupine gnoja).

U zatrpanim porama rastu bakterije i razgrađuju neke masti u loju, dodatno nadražujući kožu. Nadraženi otvoreni i zatvoreni komedoni stvaraju kožne promjene koje su općenito poznate kao bubuljice akni. Ako se infekcija i nadražaj bubuljica pojačaju, može nastati apsces.

U nedavnoj studiji utvrđeno je da se sok češnjaka može boriti s bakterijom koja izaziva akne – Propionbacterium acnes. Uporaba soka češnjaka u obliku gela znatno je bolja opcija jer je u takvom izdanju lijek stabilan.

Češnjak se od davnina koristi kao preventivni lijek kod infekcija jer ima antimikrobna svojstva za borbu protiv bakterija kao što su stafilokoki, salmonela, Proteus i druge. Stoga češnjak može pomoći u prevenciji i suzbijanju akni na licu.

Potreban vam je pire od češnjaka napravljen od četiri češnja i malo vode.

Taj jednostavan kućni lijek možete iskoristiti na svom licu kako bi se izborili sa aknama. Ako vam treba blaža verzija koja će biti nježnija prema vašoj koži, slobodno dodajte malo više vode. Možete ga upotrijebiti tri puta tjedno, na čistom i suhom licu. Držite 10 minuta a zatim temeljito isperete.

Druga je mogućnost da umjesto vode dodate jogurt. On ima svojstva otvaranja i čišćenja začepljenih pora i uklanjanja mrtve kože s lica. Taj domaći lijek možete primjenjivati svaki drugi dan.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.