Foto: Pixabay

UDAR NA FIZIČKO, ALI I PSIHIČKO ZDRAVLJE! Hrvatski znanstvenici istražili: U karanteni se 30 posto Hrvata udebljalo

Autor: M.V.

U novom broju časopisa Croatian Medical Journal objavljena je studija stručnjaka s Medicinskog fakulteta u Splitu koji su analizirali utjecaj karantene, odnosno lockdowna na fizičko, ali i psihičko zdravlje Hrvata.

Članak kojeg potpisuju Zoran Đogaš, Linda Lušić Kalcina, Ivana Pavlinac Dodig, Sijana Demirović, Katarina Madirazza, Maja Valić i Renata Pecotić govori kako su se sudionici za vrijeme karantene češće osjećali uplašenima, obeshrabrenima i tužnima, a mnogi su zabilježili i pogoršanja u vidu očuvanja fizičkog zdravlja.

Ukupno se 30 posto ispitanika udebljalo, većinom žene, a kod te skupine zabilježena je i manja učestalost i trajanje tjelovježbi, a povećana konzumacija cigareta. Analiza je pokazala i kako se  povećao udio onih koji piju manje od sedam pića tjedno ili više.

Koronavirus i potres

Nadalje, dio ankete odnosio se i na epidemiološke mjere, odnosno poštivanje istih, a čak 96 posto ispitanika izvijestilo je da poštuje većinu ili sva propisana ograničenja. Autori uz poštivanje pravila vezuju žene i razinu visokog obrazovanja.

Dodaju da su sudionici koji su preživjeli zagrebački potres razvili simptome PTSP-a, anksioznosti i depresije, a zaključuju kako bi zdravstveni radnici trebali naglasiti korisne uloge svakodnevnog vježbanja, ali i metode ublažavanja stresa i jačanja aktivnosti obrane imunološkog sustava, zaključuju.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.