Screenshot/Youtube

(RECEPT) KOJI JE NAJZDRAVIJI DESERT NA SVIJETU? Ove pločice imaju čak 182 hranjive tvari važne za cjelokupno zdravlje

Autor: Zlatko Govedić

Specijalitet imenom “pasteli” još se naziva i “grčki doručak”. Veoma je ukusna, ali i iznimno zdrava namirnica koja je mješavina sezama i meda.

Njihova kombinacija prepuna je hranjivih tvari poput cinka, željeza,, vlakana, magnezija, kalcija, bakra i niza vitamina, napose skupine B.

Pasteli je djelotvoran za regulaciju masnoća u krvi, naročito odnosa LDL I HDL kolesterola. Također, pomaže kod aritmije srca, visokog krvnog tlaka i slabe cirkulacije. Daje neophodnu energiju i snagu za teški fizički i psihički rad. Sjajno djeluje i kod kroničnog stresa i depresije. Pasteli sadrži čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje našeg organizma, a posebno je velika koncentracija antioksidansa koji sprječavaju razna oboljenja.

Sastojci:

300 g tahinija (pasta od čistog mljevenog sezama)

300 g prirodnog meda

Kako sami možete napraviti tahini?




U prodavnicama zdrave hrane možete naći gotov tahini, no možete ga napraviti i sami u blenderu.

Za dobar domaći tahini namaz potrebne su vam sirove oljuštene sjemenke sezama i ulje po želji (obično 2 žličice ulja na jednu ili pola šalice sjemenki, ovisno o tome koliko gustu smjesu želite. Najčešće se rabi sezamovo, maslinovo ili suncokretovo ulje.

Lagano popržite sjemenke u tavi bez dodavanja ulja do zlatne boje (5 do 10 minuta, stalno miješajući).




Kada se ohlade, ubacite ih u blender s maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustoće (možete dodavati još maslinova ulja po želji).

Priprema:

Prije stavljanja sezama, u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvara na vrhu posude s tahinijem.

Oba sastojka (med i tahini) su tekuća ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmiješate, stvrdnut će se u masu koja se može oblikovati kao plastelin.

Tijekom miješanja po želji možete dodati i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistacija ili lješnjaka.

Napravite pločice ili kuglice i uvaljajte ih u cijele sjemenke sezama. Poredajte ih na pleh i stavite u hladnjak.

Primjena:

Dnevno pojedite dvije do tri pločice ili kuglice. Ne pretjerujte jer je riječ o pravoj “energetskoj bombi”.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.