Foto: Pixabay

PROBLEM O KOJEM SE ŽENE SRAME GOVORITI! Liječnik upozorava: Morate potražiti pomoć. Tako si povećavate kvalitetu života!

Autor: Daniela Delale

Postoji mnogo problema o kojima žene nevoljko govore kada je u pitanju njihovo zdravlje, a jedan od njih je svakako urinarna inkontinencija. Radi se o nekontroliranom otjecanju odnosno bježanju mokraće koje pogađa 44 – 50 % žena starijih od 60 godina.

Tri su vrste urinarne inkontinencije – stresna, urgentna i miješana.

Stresna urinarna inkontinencija je nevoljno otjecanje urina zbog povećanja tlaka u trbuhu, najčešće prilikom kašlja, kihanja i tjelesne aktivnosti. Urgentna je nevoljno otjecanje nakon neodgodivog poriva za mokrenjem pa često žena ni ne stigne do toaleta. Za razliku od stresne inkontinencije gdje mokraća bježi bez najave, kod urgentne postoji poriv za mokrenjem.

Kod miješane urinarne inkontinencije su manje ili više zastupljeni elementi stresne i urgentne inkontinencije.

“Svako nevoljno bježanje mokraće treba istražiti”, poručuje naš sugovornik, Nermin Karahasan, dr.med, specijalist ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Veritas.

Na pitanje zašto se žene srame govoriti o tom problemu, kaže nam kako je to najvjerojatnije rezultat spoja sociološkog i društvenog nasljeđa i ukorijenjenih dogmi. No, smatra da žene moraju o tome govoriti i potražiti pomoć jer si tako povećavaju kvalitetu života.

Kegelove vježbe, ispravna intimna higijena i pravovremeni posjet liječniku pomažu ženama da taj problem ne postane nerješiv.




No, ako ga je potrebno liječiti, i tu postoji rješenje.

“Više je vrsta liječenja – od kirurških zahvata do uzimanja lijekova u kombinaciji s Kegelovim vježbama i ispravnom intimnom higijenom. Prilikom pregleda savjetujemo žene, a kod detektiranja problema predlažemo daljnje dijagnostičko-terapijske postupke. Izvrsnu uspješnost imamo kod liječenja inkontinencije laserom”, rekao je dr. Karahasan.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.