Foto: Unsplash

Ovako post utječe na vaše zdravlje: Određeni tip ljudi mora pripaziti

Autor: F.F

Prosinac je pred vratima, što znači da je božićni ugođaj zavladao ulicama i domovima. Vrijeme je to kada svi uživamo u druženju s obitelji i prijateljima, ali i vrijeme kada se posti. Osim što je post sastavni dio vjere, on može imati i sjajne zdravstvene učinke na vaše tijelo. Suzdržavanje od određene vrste hrane može poslužiti kao način pročišćavanja i obnove probavnog sustava te cijelog organizma. Stoga, smanjenje unosa hrane uz povećanu konzumaciju vode može ubrzati proces detoksikacije i obnavljanja tijela.

Kako tijelo reagira tijekom posta? U stanju gladovanja, tijelo se prilagođava niskom energetskom unosu, aktivirajući alternativne metaboličke puteve. Tijekom tog razdoblja određeni hormoni potiču proizvodnju glukoze u jetri, dok istodobno smanjuju iskorištavanje glukoze u skeletnim mišićima i masnom tkivu. Promjene u organizmu ovise o trajanju gladovanja i vrsti posta, bilo da je riječ o potpunom izostanku hrane ili minimalnom unosu određenih namirnica, pišu Nezavisne.

Na početku gladovanja, kao i tijekom produžene tjelesne aktivnosti, tijelo troši osnovne zalihe ugljikohidrata u jetri i mišićima. U odsutnosti hrane koja potiče stvaranje zaliha glikogena, proteina i masti, tijelo počinje razgrađivati vlastito tkivo. Važno je napomenuti da tijelo prvo koristi nepotrebne masne naslage, a tek zatim se okreće mišićnom tkivu.

Foto: Unsplash

Prednosti posta

Smanjenje krvnog tlaka: Općenito je poznato da gladovanje pozitivno utječe na krvni tlak, dovodeći do njegovog sniženja tijekom dugotrajnog posta. Ipak, vrijednosti krvnog tlaka obično se vraćaju na prethodne razine nakon završetka dijete.

Smanjenje kolesterola: Neka istraživanja pokazuju da post, posebno u obliku izbjegavanja određene vrste hrane, može smanjiti razinu LDL kolesterola, poznatog kao loš kolesterol koji se nakuplja u arterijama, bez značajnog utjecaja na HDL kolesterol.

Kontrola inzulinske rezistencije: Istraživanja sugeriraju da post može poboljšati kontrolu šećera u krvi, što je posebno korisno za osobe s rizikom od dijabetesa. Smanjenje inzulinske rezistencije može povećati osjetljivost tijela na inzulin, olakšavajući učinkovit transport glukoze iz krvotoka u stanice.

Želite sjajnu kosu, blistavu kožu i jake nokte? Nećete pogoditi koje namirnice imaju najviše kreatina




Odmor probavnog trakta: Nakon obroka, veći dio tjelesne energije usmjerava se prema probavnom sustavu. Post omogućuje odmor probavnog trakta, potičući detoksikaciju i čišćenje organizma. Tijekom tog procesa, energija koja bi se inače trošila na probavu hrane usmjerava se na regeneraciju i obnovu organizma.

Poticanje mršavljenja: Post, kao prekid konzumacije visokokaloričnih obroka, može ubrzati metabolizam, što pridonosi gubitku tjelesne težine. Studije su pokazale da je post učinkovitiji za gubitak težine uz očuvanje mišićnog tkiva u usporedbi s konvencionalnim dijetama koje se temelje na ograničavanju kalorijskog unosa.




Važno je napomenuti da post nije prikladan za svakoga, posebno za osobe s dijabetesom ili niskim šećerom u krvi, trudnice i teške radnike budući da može izazvati nagle promjene razine šećera. U svakom slučaju, preporučuje se konzultirati liječnika prije početka posta, pogotovo ako postoje određena zdravstvena stanja.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.