Foto: Pexels

NUTRICIONISTI RAZOTKRILI NAJVEĆI MIT: Kruli ti trbuh u jedan u noći, a još si i na dijeti? Jedi!

Autor: Tea Šojat

Večerali ste prerano ili ostali budni do kasno u noć i opet ste gladni? Ako je dijeta u pitanju, bojite se da će kasnonoćni obrok poremetiti vaš ritam, ili još gore, da ćete potpuno pokleknuti? Ne brinite, prije svega, nutricionisti savjetuju da utažite glad, ali i otkrivaju kako zašto do nje dolazi i kako ju spriječiti.

Dijetetičarka Abby Langer i Despina Hyde razotkrile su ogroman mit kad su u pitanju kasnonoćni obroci, a to je da nećemo sagorijeti one kalorije koje pojedemo prije spavanja.

“Naravno, metabolizam se onda malo uspori, ali on i dalje ne prestaje raditi”, kaže Langer. Važno je, pojašnjava, najveće obroke jesti u doba dana kad smo najaktivniji, posebno ako nam je cilj upravljanje tjelesnom težinom, odnosno mršavljenje.  Prema njoj, ukupni broj kalorija bitniji je od vremena u kojem ih unosimo. Pogotovo, ako smo navečer gladni i odlučimo se za razuman međuobrok koji utažuje glad, a ne krši naša pravila zdrave prehrane.

Bez obzira koliko kasno bilo – treba jesti

“Ako legneš u krevet gladna, nećeš spavati ili ćeš veoma loš spavati, što je vjerojatno još gore”, kaže Langer. Pojašnjava i da čest osjećaš gladi uoči spavanja znači da vjerojaton nismo dovoljno pojeli u vrijeme kad smo bili najaktivniji, odnosno da smo kroz dan pojeli premalo ili da ne unosimo dovoljno bjelančevina. To pak dovodi do kasnonoćnog prejedanja.

Prije spavanja možemo pojesti nešto relativno lagano, a zatim ostati budni još neko vrijeme prije nego legnemo.

Iako navečer treba izbjegavati prevelike obroke, važno je znati da se isti treba sastojati od oko  40 % povrća, 40 % ugljikohidrata i 20 % proteina.

Treba izjegavati masno, začinjeno, preslatko ili bez kofeina.




Kapsaicin, kojeg ima u ljutim papričicama, može uzrokovati probavne smetnje i nelagodu, što može uništiti tvoj san, a hrana s puno ulja ili masti (poput prženih namirnica) trebat će dugo vremena da se probavi, a ako legneš može doći i do refluksa, kaže Hyde.

Šećer također nije sjajan za spavanje, pa pokušajte izbjegavati stvari s puno dodanog šećera poput bombona ili čokolade. Ako zaista želite nešto slatko, nešto s prirodnim šećerom poput voća ili mliječnih proizvoda je bolja opcija.

Dobar noćni međuobrok sadržava oko 200 kalorija sa složenim ugljikohidratima i proteinima




“Složeni ugljikohidrati poput kruha od cjelovitih žitarica izvrsni su jer oslobađaju serotonin kad se probave, što će ti pomoći da se smiriš”, kaže Langer. A dodavanjem malo proteina ostat ćeš sita do doručka. Hyde također predlaže da popiješ veliku čašu vode ili šalicu vrućeg čaja (bez kofeina) kako bi se osjećala sita i hidratizirana.

Langer i Hyde su odlučile napraviti popis namirnica i/ili jela koje možete pojesti kasno navečer:

  1.  žitarice bogate vlaknima i mlijeko
  2. avokado ili tvrdo kuhano jaje na krekeru
  3. banana s maslacem od kikirikija
  4. voće i orašasti plodovi po izboru
  5. grčki jogurt sa žitaricama i voćem
  6. sir na krekerima s dodatkom začina po želji
  7. tost od cjelovitih žitaricama s maslacem od orašastih plodova
  8. pistacije
  9. skuta
  10. 2-4 komada purećih prsa, 1 tost od cjelovitih žitarica, 2 komada rajčice ili krastavac

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.