Ilustracija: Pixabay

NEPOZNAT UČINAK SOKA CIKLE: Muči li vas visoki krvni tlak, primijenite ovaj savjet vrhunskih stručnjaka

Autor: Zlatko Govedić

Cikla (Beta vulgaris) korjenasto je povrće iz porodice pepeljuga (Chenopodiaceae). Dvogodišnja je biljka podrijetlom iz Sredozemlja. Od nekih se kultivara jede i mlado lišće, koje sadrži više provitamina A, vitamina C i mineralnih tvari od korijena. U drugoj godini razvija cvjetnu stabljiku i donosi sjeme.

Bogata je mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama. Također, sadrži i male količine kobalta koji je sastavni dio vitamina B12. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece.

Cikla se priprema i konzumira lako, a najčešće se kuha ili kiseli. Često se jede i sirova.

Prema obliku može biti okrugla i cilindrična.

Svakodnevno unošenje pola decilitra soka cikle u znatnoj bi mjeri moglo sniziti krvni tlak, tvrde stručnjaci iz Britanskog udruženja osoba s hipertenzijom, na čelu s profesorom Grahamom McGregorom. Nitrat, ključni sastojak cikle, koji se, inače, nalazi i u zelenom lisnatom povrću, odgovoran je za reguliranje krvnog tlaka.

Do tog zaključka došli su tako što su grupi zdravih osoba dali da popiju pola decilitra soka cikle. Nakon samo sat vremena njihov se tlak snizio. Pozitivan učinak bio je još veći nakon tri sata, a primjećivao se i nakon 24 sata.

S obzirom na to da danas u svijetu više od 25% odraslih ljudi boluje od hipertenzije, sa stalnom tendencijom rapidnog rasta, ovo bi otkriće moglo imati velik značaj u terapiji povišenog tlaka, ističu britanski stručnjaci.




Oni također savjetuju da sok cikle, kao i zeleno lisnato povrće, budu redovno zastupljeni u prehrani jer te namirnice blagotvorno djeluju na kompletan krvožilni sustav.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.