Foto: Unsplash

Koliko kave dnevno smijemo popiti? Stručnjak ima odgovor, iznenadio je i nas

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Većina Hrvata ne može zamisliti dan bez šalice mirisne kave. Bez obzira na to radi li se o domaćoj, espresso ili nekoj drugoj vrsti, sve vrste kave sadrže kofein u različitim količinama, čak i one koje se u trgovinama prodaju kao bezkofeinske.

Liječnik opće prakse Ivan Đurić je za Kurir objasnio što je zapravo kofein i koja doza neće naštetiti našem zdravlju.

Foto: Unsplash

“Kofein je tvar koja se uglavnom nalazi u kavi, čaju i kakaovcu, gaziranim i energetskim pićima, a nalazi se i u mnogim lijekovima protiv bolova. U krvi može biti prisutan do 9,5 sati, ali maksimalna koncentracija u krvi je nekih do dva sata nakon apsorpcije. U tijelu se podjednako otapa u vodi i masnoćama i lako dospijeva u mozak”, rekao je dr. Đurić dodajući kako djelovanje kofeina na organizam nije kod svih jednako, neki su osjetljiviji.

Neki su osjetljiviji

“Dopuštena doza kofeina za zdrave osobe je do 400 mg dnevno, što znači maksimalno četiri šalice dnevno. Jedna šalica domaće kave sadrži oko 95-200 mg kofeina u 240 ml, ali ako govorimo o šalici, ona u prosjeku sadrži oko 95 mg. Jedna šalica kratkog espressa sadrži oko 65 mg kofeina. Jedna šalica čaja od 250 ml sadrži 14-60 mg kofeina, ovisno o vrsti.

Tri jednostavne metode za uklanjanje pesticida s grožđa: Smanjite izloženost štetnim kemikalijama

Gazirana pića sadrže oko 40 mg u količini od oko 330 ml. Energetski napici sadrže oko 85 mg kofeina u 240 ml, ali imajući u vidu da su pakirani u bocama od 0,5 l, to znači da se unos udvostručuje na 170 ml. Jedna šalica instant kave, koja sadrži jednu čajnu žličicu instant kave, sadrži 30-90 mg kofeina”, zaključuje Đurić.




 

 




 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.