fbpx
Guliver image/xUtexGrabowskyx

KOLIČINA SNA I DEBLJINA SU POVEZANI! Ako spavate manje od ovog broja sati nije ni čudo ako vas muče kilogrami

Autor: Dnevno.hr

San ima veliku ulogu u cjelokupnom zdravlju, a najnovija istraživanja pokazuju da ima i važnu ulogu u održavanju zdrave težine. No, koliko nam je sna zapravo potrebno? Prema najnovijoj studiji koja je predstavljena na Europskom kongresu o debljini, znanstvenici su se približili odgovoru na ovo pitanje.

Za ovu studiju, oko 200 odraslih gojaznih osoba dobilo je uputstva da se pridržavaju stroge dijete osam tjedana. Sudionici su izgubili u prosjeku 12 posto svoje tjelesne težine. Tim koji je proveo ovu studiju želio je saznati kako će različiti faktori utjecati na održavanje gubitka težine tijekom godine. Mjerene su i navike spavanja sudionika, kao i kvaliteta sna.

Na osnovu nalaza ove studije, čini se da dovoljno kvalitetnog sna može biti od velike pomoći kada je u pitanju održavanje zdrave tjelesne težine, a osim toga, i vježbanje poboljšava san.


Ne samo da su se trajanje sna i kvaliteta sna povećali kod svih sudionika nakon njihovog početnog osmotjednog plana ishrane, već su pojedinci koji su vježbali za vrijeme studije bili u stanju da održe taj poboljšani san, dok oni koji nisu vježbali to nisu uspjeli.

Pored toga, oni koji spavaju manje od šest sati noću, u prosjeku, i oni koji su prijavili lošu kvalitetu sna, primijetili su povećanje indeksa tjelesne mase (BMI) tijekom godine.

Kako koautor studije Adrian Bogh objašnjava da je bilo iznenađujuće vidjeti kako je gubitak težine kod odraslih poboljšao trajanje i kvalitetu sna za tako kratko vrijeme, i kako je vježbanje za održavanje zdrave tjelesne težine poboljšalo kvalitetu sna.

Također, koautor studije dodaje da je bilo intrigantno da odrasli koji ne spavaju dovoljno ili imaju lošu kvalitetu sna nakon gubitka težine izgledaju manje uspješni u održavanju gubitka težine od onih s dovoljno kvalitetnog sna.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.