Foto: Unsplash

KAKAOM PROTIV KOLESTEROLA: Ukusan napitak koji smanjuje tlak i jača žile! Evo kako se mora piti

Autor: Zlatko Govedić

Kakao je sirovina koja se dobiva sušenjem i mljevenjem dijelova biljke kakaovac, a najpoznatiji je po tome što služi za pravljenje čokolade.

Kakaovac (Theobroma cacao) je malo zimzeleno stablo, visoko 4 do 8 m, iz porodice Malvaceae te potječe iz Južne Amerike.

Ukusan i hranljiv kakao, osim što može utjecati na snižavanje krvnog tlaka i jačanje krvnih žila, može smanjiti “loš” kolesterol i povećati “dobar”.

Za to su zaslužni flavonoidi koje kakao sadrži u izobilju, a koji su istodobno značajni i za smanjenje rizika za dijabetes.

Kakao bi trebalo da pijete dok je topao. Pomiješajte šalicu mlijeka, dvije žlice kakao praha, jednu žlicu meda, jednu žličicu ekstrakta vanilije i prstohvat soli.

Miješajte na tihoj vatri dok napitak ne postane pjenušav.

‘Dobar’ i ‘loš’ kolesterol

Razina kolesterola u krvi prepoznata je kao jedan od najvažnijih čimbenika kardiovaskularnog rizika u populaciji. Suprotno uvriježenom mišljenju, kolesterol nije “zločesta” molekula. Kolesterol je vrlo važan spoj u biokemijskim procesima u organizmu. Jetra, organ kojeg nazivamo “tvornicom”, proizvodi dovoljne količine kolesterola za normalno funkcioniranje metabolizma, ali se prehranom kolesterol dodatno unosi u organizam.
Zbog raznih procesa i starenja organizma dolazi do oštećenja stijenki krvnih žila. Kolesterol se tada taloži u stijenke krvnih žila na mjestu oštećenja, formirajući pritom aterosklerotski plak. Plak može suziti krvnu žilu i time smanjiti protok i opskrbu organa kisikom i hranjivim tvarima. Zbog svoje građe, plak nerijetko puca i postaje temelj za nastanak ugruška koji potpuno zatvori krvnu žilu, uzrokujući srčani ili moždani udar.

LDL-čestice ili lipoproteini male gustoće prenose kolesterol iz jetre do stanica. Razinu LDL čestica mjerimo prilikom analize krvi, a obzirom na to da je broj  LDL čestica direktno povezana s brzinom taloženja kolesterola u stijenke krvnih žila (što je viši LDL, više se kolesterola taloži u žile), nazivamo ga još i “lošim” kolesterolom.

Razina LDL-a u krvi je najvažniji parametar kojeg liječnici prate kako bi ocijeni uspješnost liječenja, važnija je čak i od razine ukupne kolesterola.
Da biste regulirali razinu kolesterola u krvi, obratite se svome liječniku.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.