Foto: Unsplash

I ZIMA IMA SVOJE ADUTE: Ove zdrave namirnice čuvari su vašeg zdravlja i saveznici u borbi s virozama

Autor: Zlatko Govedić

Istina je da su proljeće, ljeto i jesen ona godišnja doba kada nam je blagovaonica bogata ukusnim voćem i povrćem, što našu prehranu čini veoma raznovrsnom. No to ne znači da zimi trebamo ograničiti svoj izbor na svega nekoliko osnovnih namirnica.

Ove namirnice čuvari su vašeg zdravlja u zimskim mjesecima.

Kelj

Ponekad nazvan “kralj zimskih dana”, kelj je jedna od namirnica kojom bi što češće trebalo da obogatite trpezu, napose krajem zime, kada hladnoća njegove listove čini mekšima. Kelj uspijeva i na temperaturama nižima od 10 °C, zbog čega raste tijekom cijele zime.

Kelj pupčar

Ako mislite da ne volite okus kelja pupčara, kušajte plodove koji se zimi prodaju na tržnicama jer su znatno ukusniji od onih koje jedemo ljeti. Ako vam i dalje ne djeluje ukusno, propržite ga kratko sa slaninom i okus će se znatno popraviti. Ima veoma malo kalorija, ali dovoljno vitamina C i A, kao i biljnih proteina i vlakana.

Koraba




Ime joj dolazi od njemačkih riječi Kohl (kupus) i Rübe (repa), što dovoljno govori o tom neobičnom povrću koje se u velikom stilu vraća u naše kuhinje. To je pozitivna promjena u našoj prehrani i dobra vijest za ovo doba godine jer koraba ne voli ljeto. Naklonjenija je jeseni i zimi, zbog čega treba iskoristiti trenutak i dodati ih svakodnevnim jelima.

Pitomi pastrnak

Izgleda kao mrkva bijele boje. Bogat je vitaminima B, C i E te je čest dodatak kuhanim jelima, juhama i varivima. Najbolji je upravo onaj koji se bere nakon jutarnjeg mraza tijekom hladnih zimskih dana.




Raštika

I ovo se zeljasto povrće sve češće se nalazi na našim tržnicama. To treba iskoristiti jer tom povrću ne smeta nedostatak sunčanih dana niti gubi mnoštvo vitamina tijekom niskih temperatura.

Kupus

Zdravstvene blagodati kiselog kupusa u nas su veoma poznate, što nipošto nije bez razloga. Uz kiseli kupus, vašem zdravlju može pomoći i kuhani slatki kupus, pa čak i jednostavna salata od kupusa. Kako kupus dobro podnosi niske temperature, ne nedostaje na tržnicama tijekom zimskih dana. Kako sadrži velike količine vitamina C, odličan je saveznik u borbi protiv raznih viroza.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.