![](https://www.dnevno.hr/wp-content/uploads/2024/03/splitska_bolnica6-080910-155x95.jpg)
Mario iz Zagreba na oku primijetio sumnjivu točku: ‘Kod liječnika sam se oduzeo od straha’
Josta je bobičasto voće koje donosi mnoge zdravstvene koristi, a jedna od njih je visok sadržaj vitamina C, čak veći od limuna. Ova voćka je rezultat križanja ogrozda i crnog ribiza radi poboljšanja njihovih karakteristika. Njezino ime, josta, dolazi od njemačkih riječi koje označavaju kupinu i ogrozd. Iako je cijenjeno u Njemačkoj, gdje se prodaje po cijeni od 5 eura po kilogramu, uzgoj josta nije jednostavan zadatak, posebno zbog ručne i spore berbe.
Hrvatska, s povoljnom kontinentalnom klimom i odgovarajućim nadmorskim visinama, idealna je za uzgoj ove voćke. Sadnja josta obično se provodi u proljeće ili jesen, uz razmak od 3 metra između redova i 0,7 do 1 metar između pojedinih biljaka. Tlo zahtijeva dobru drenažu i pH vrijednost između 5 i 6.
Bobice josta imaju karakterističan osvježavajući i kiselkasti okus te se mogu koristiti na različite načine, bilo svježe ili u pripremi džemova, sokova pa čak i vina. Osim toga, bobice zadržavaju visok udio šećera, čak 9,16 posto, čak i nakon zamrzavanja.
Biljka josta cvate u prvom dijelu travnja, a berba traje do sredine srpnja. U punom rodu, grm josta može dati i nekoliko kilograma plodova. Izvanredna otpornost na bolesti i štetočine čini uzgoj josta još atraktivnijim. Otporan je na niske temperature, izdržava čak i do -40 stupnjeva, ali nije previše tolerantna na visoke temperature.
Uspješna rezidba josta podrazumijeva uklanjanje izboja starijih od četiri godine kako bi se potaknulo pomlađivanje grma i izbojaka, slično kao kod crvenog ribiza ili aronije. Pri rezidbi grma josta važno je zadržati tri do pet mladih, snažnih izboja te ukloniti suvišne ili bolesne izbojke.
Važno je napomenuti da josta donosi plodove na jednogodišnjim dugim izbojcima. Osim što je bogata vitaminima i mineralima, josta ima i ljekovita svojstva. Pomaže u liječenju malokrvnosti, čisti jetru i krvne žile, jača imunitet te štiti od prehlade, gripe i virusnih infekcija, piše Agroklub.
Ova biljka lako se uzgaja, a može vam donijeti do 20 tisuća eura: U Hrvatskoj se rijetko sadi
Sok od josta ima osvježavajući učinak i brzo se apsorbira u krvotok. Proizvodnja sokova, sirupa, džemova i marmelada od josta može biti korisna i komercijalno isplativa. Kilogram josta u maloprodaji u zemljama srednje i zapadne Europe košta između 5 i 7 eura.
Zbog povećanog interesa za domaću poljoprivrednu proizvodnju, josta se vidi kao perspektivnu biljku koja ne zahtijeva mnogo njege. Uzgoj josta ne zahtijeva upotrebu pesticida i fungicida te je otporan na niske temperature. U vremenima krize i pandemija, potražnja za prirodnim izvorima vitamina i hranjivih tvari raste, što čini josta poželjnim izborom za uzgoj.
Mario iz Zagreba na oku primijetio sumnjivu točku: ‘Kod liječnika sam se oduzeo od straha’
Znanstvenik objasnio što treba napraviti u slučaju utapanja: ‘Ovaj potez vam može spasiti život’
Strašna tvrdnja znanstvenika pogodit će mnoge Hrvate: ‘Bilo je pogrešnih zaključaka’
Ljudi su počeli stavljati tablete za suđe u perilicu rublja: ‘Zvuči čudno, ali pomaže s jednim’