Foto: Screenshot/YouTube

Ova biljka lako se uzgaja, a može vam donijeti do 20 tisuća eura: U Hrvatskoj se rijetko sadi

Autor: F.F

Šparoge su ne samo ukusno proljetno povrće, već i izuzetno zdrave. Bogate su hranjivim tvarima poput vitamina A, C, E i K, folata, vlakana i antioksidansa. Osim toga, imaju nizak udio kalorija, što ih čini savršenim dodatkom uravnoteženoj prehrani. Osim svoje nutritivne vrijednosti, šparoge su poznate po svom karakterističnom okusu i teksturi.

Mogu se konzumirati na razne načine: kuhane, pečene, grilane ili svježe u salatama. Njihov blagi, zemljani okus čini ih omiljenim sastojkom u mnogim jelima, od tjestenina do omleta. Šparoge rastu u mnogim dijelovima svijeta, ali preferiraju topla i umjereno vlažna područja. Uzgajaju se na širokom području, uključujući Europu, Sjevernu Ameriku, Aziju i Australiju.

Budući da su šparoge tako svestrane, mogu se uključiti u raznolik jelovnik. Mogu se dodavati u juhe, rižote, umake ili jednostavno poslužiti kao prilog uz glavno jelo. Bilo da se pripremaju na tradicionalni način ili kao sastojak u kreativnim jelima, šparoge su siguran izbor za ukusan i zdrav obrok.

Lako se uzgajaju

Što se tiče Hrvatske, ova zemlja je pogodna za uzgoj šparoga. Zemljište i klima u nekim dijelovima Hrvatske, poput Istre i Dalmacije, pružaju idealne uvjete za uzgoj ovog povrća. Postoji više vrsta Šparoga, a u Europi se više cijeni bijela šparoga. Zelena pak ima bolju hranidbenu vrijednost od bijele.

Šparoga je trajna biljka koja može živjeti 15 ili više godina. Ona ima jedinstvenu sposobnost da preživi nepovoljne uvjete ulaskom u fazu mirovanja i odbacivanjem nadzemnih dijelova. Njezino sitno i nježno korijenje ima ulogu u apsorpciji hranjivih tvari, dok deblji korijen promjera oko 5 mm služi za pohranu rezervi potrebnih za rast novih nadzemnih organa nakon razdoblja mirovanja. Nakon otprilike 3 godine, deblji korijen odumire, a iznad njega se razvija novi dio podzemne stabljike, poznat kao podanak, što rezultira postupnim izdizanjem podzemnog busena šparoge prema površini tla, piše Agroklub.

Sjeme šparoga sporo klija, s minimalnom temperaturom klijanja od 15 °C. Namakanjem sjemena u toploj vodi (29 – 32 °C) kroz 4 do 5 dana može se znatno ubrzati proces nicanja. Za optimalan rast i razvoj potrebne su temperature između 12 i 26 °C.
Omiljena namirnica Hrvata na listi je najvećih ‘čistača’ jetre: Ovu hrana radi čudo vašem zdravlju

Vrijede kao ‘suho zlato’

Tijekom aktivne vegetacije, idealna količina oborina iznosi oko 240 mm, od čega se u srpnju i kolovozu očekuje oko 160 mm. U nekim područjima, uz dovoljno oborina, uzgoj šparoga može uspjeti i bez dodatnog navodnjavanja. Međutim, u regijama s dugotrajnim ljetnim sušama, navodnjavanje postaje neophodno za osiguranje dobrog prinosa u sljedećoj sezoni.
Šparoge najbolje uspijevaju na lakšim tlima koja pružaju manji otpor i bolju cirkulaciju zraka. Za proizvodnju bijele šparoge, preferiraju se pjeskovita tla koja su obilno gnojena organskim gnojivima. Za zelenu šparogu, prikladna su tla srednje težine, ali ne i teška. Tla trebaju imati neutralnu do blago alkalnu ili kiselu pH vrijednost (pH 5).

Zanimljivo, u Hrvatskoj nema mnogo uzgajališta šparoga, iako se ova biljka i više nego isplati uzgajati:

Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Isplativ uzgoj

“Ako vam kažem da je isplativost hektara šparoga oko 15 do 20 tisuća eura godišnje, da biljka traje i do 20 godina i da je jedini veći posao borba protiv korova i berba, onda zaista nema razloga da se šparoge ne uzgajaju u velikim količinama”, kaže Dragomir Ivanović za Eupravo Zato.

Dakle, uzgoj šparoga može se jako dobro isplatiti. U dućanima i na tržnicama jedan “paket” šparoga prodaje se od sedam do devet eura, što samo dokazuje koliko su tražene i skupocjene. U Hrvatskoj je jedno vrijeme Slavonija bila puna šparoga, ali nakon pada cijena prije nekoliko godina, taj se broj ponovno smanjio. S obzirom na to da se može uzgajati gotovo u cijeloj Hrvatskoj, dojma smo da nema puno uzgajivača ove zdrave biljke. Posljednje dostupne informacije su da u Hrvatskoj ima oko 120 hektara nasada šparoga.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.