Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zlata Hrvoj Šipek pred odlazak progovorila o Turudiću: Znakovito spomenula Mamića

Autor: N.K

Nakon što je Ivan Turudić položio prisegu, aktualna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek obratila se javnosti, naglašavajući svoju daljnju prisutnost na dužnosti do kraja svibnja, prenosi N1.

Na pitanje o očekivanjima od novog nasljednika, istaknula je kako vjeruje da će se novi državni odvjetnik, s obzirom na svoje iskustvo, uspješno snaći. Također je najavila podršku u prenošenju informacija, posebno u dijelu u kojem se razlikuje način rada Državnog odvjetništva (DORH-a) od sudova.

Hrvoj-Šipek je istaknula da Ivan Turudić trenutačno nema ovlasti dok ne stupi na dužnost, te da će se nakon njegova preuzimanja posla izvješće o trenutačnom stanju dostaviti Vladi i Saboru.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Turudić neće imati ovlasti

Govoreći o sukobu nadležnosti između DORH-a i Europskog javnog tužiteljstva (EPPO-a) u slučaju istrage na Geodetskom fakultetu i Ministarstvu kulture, istaknula je kako je odluke temeljila isključivo na činjenicama i pravdi, a ne na političkim izjavama.

Hrvoj-Šipek je pojasnila da je Ured predsjednika Vlade samoinicijativno dostavio dokumentaciju USKOK-u, te naglasila važnost lojalne suradnje između DORH-a i EPPO-a. Također je istaknula da će odluka biti donesena na temelju činjenica i prava, a ne političkih pritisaka.

Turudićevi susreti s Mamićem

“Trebao je biti oprezniji. Svi pravosudni dužnosnici moraju biti puno oprezniji u svojoj komunikaciji i sačuvati neovisnost”, kaže na pitanja o susretima Ivana Turudića i Zdravka Mamića.

Dalje nije htjela komentirati jer kaže da je o tome bilo već dosta priče u javnosti.




Turudić prisegnuo za glavnog državnog odvjetnika: Ovako je glasila prisega koju je potpisao

Na pitanje o izjavama premijera Plenkovića koji tvrdi da EPPO nije nadležan jer su potrošena nacionalna sredstva, Hrvoj-Šipek je istaknula da DORH uvijek donosi odluke na temelju činjenica i prava, a ne na političkim pritiscima.




 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.