Foto: Goran Mehkek / CROPIX / Ilustracija

Zarazna bolest munjevito se širi Hrvatskom: Nije korona, teže pogađa djecu

Autor: I.G.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je podatke o epidemiji hripavca koja pogađa dijelove Hrvatske. Prema najnovijim informacijama, Splitsko-dalmatinska županija je najteže pogođena, s čak 40 zabilježenih slučajeva oboljelih. Dodatnih 12 slučajeva zabilježeno je u Dubrovniku, Rijeci, Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Epidemiolozi iz splitskog Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju da se radi o kombinaciji potvrđenih i sumnjivih slučajeva oboljenja od svibnja ove godine do danas. Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, Bernard Kaić, naglasio je da je hospitalizirano svih devet oboljele dojenčadi, dok starija djeca i odrasli nisu zahtijevali hospitalizaciju.

SANDRA BENČIĆ KAO PREMIJERKA? U Možemo! oduševljeni: Gradimo nacionalnu priču! Ona je odlična kandidatkinja

‘Necijepljena djeca’

“Većinom se radi o necijepljenoj djeci te je ovo prilika ponovno podsjetiti roditelje na važnost cijepljenja djece protiv hripavca, što kolege iz SDŽ otkad su uočili veći broj oboljele djece u županiji, vrlo aktivno provode”, rekao je Kaić.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Rekao je i da nisu svi navedeni bolesnici još službeno prijavljeni pa službeni broj prijava hripavca ne odgovara stvarnom broju oboljelih.

Osim Splitsko-dalmatinske županije, 12 dodatnih slučajeva oboljelih zabilježeno je u Dubrovniku, Rijeci, Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Očekuje se da bi stvarni broj mogao biti veći, s obzirom na to da je dijagnosticiranje hripavca često izazovno zbog netipičnih simptoma.




Simptomi

Hripavac, zarazna bolest koja češće pogađa necijepljenu djecu, nije sezonska pojava te se može javiti tijekom cijele godine. S obzirom na visoku zaraznost, stručnjaci upozoravaju da su s padom cijepnih obuhvata prve bolesti koje se očekuju ospice i hripavac.

“S obzirom na to da je hripavac jedna od najzaraznijih bolesti, slično poput ospica, kod pada cijepnih obuhvata, prve bolesti kojih se očekuje javljanje epidemije su ospice i hripavac.

Bolest je teža u male djece, kod kojih može izazvati komplikacije u vidu upale pluća, konvulzije i upalu mozga, a može dovesti i do smrti djeteta. Cijepni obuhvati u Hrvatskoj nažalost postupno padaju zadnjih deset godina, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji su, kao i u Dubrovačko-neretvanskoj, tradicionalno najniži”, upozorio je Kaić.




Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Osobitost cijepljenja protiv hripavca je taj da cijepljenje, kao ni preboljenje, ne pruža trajnu zaštitu, pa tako desetak godina nakon cijepljenja više od polovice cijepljenih više nema zaštitu od bolesti.

“To je jedan od razloga zašto se, primjerice, ospice mogu eliminirati, a hripavac ne može. Zbog toga je najvažnije da se dojenčad na vrijeme cijepi, da se cijepljenjem zaštite od bolesti u vrijeme kad su najosjetljivija i imaju najveći rizik za razvoj komplikacija”, objasnio je Kaić.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.