ZAKULISNE IGRE Nakon sporazuma Tuđman-Izetbegović britanske elitne postrojbe pokušale spriječiti HV da oslobodi Knin!

Autor: D.Katalinić

Uoči i tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja u međunarodnoj diplomaciji odvijao se pravi triler s frapantnim događajima i potezima o kojima je hrvatska javnost doznala godinama nakon oslobađanja svojih teritorija. ako je uopće doznala.

Za telefonsko urlanje američke državne tajnice Madeline Albright na predsjednika dr. Franju Tuđmana da zaustavi ofenzivu HV-a, HVO-a i Armije BiH na Banja Luku uz prijetnju zračnih napada na naše snage do nepotrebne, ali zaista nepotrebne izjave njemačkog šefa diplomacije Klausa Kinkela da su „ulice Knina u plamenu“ znamo gotovo svi.

No, bilo je puno zlokobnijih radnji međunarodne zajednice koja je, krajnje nesklona Hrvatskoj uz izuzeće SAD-a, u ratovima na području biše Jugoslavije bile poprilično pasivna i inertna, da bi postala jako aktivna kada je Hrvatska odlučila krenuti u oslobađanje svog teritorija i bihaćke enklave koja je bila pod zaštitom – kakve li ironije! – te iste međunarodne zajednice. U nastavku teksta samo ćemo navoditi izjave protagonista tih događaja, kao i povjesničara i novinara, između ostalog izvađenih iz dokumentarnog filma „Operacija Oluja“ Nikole Kneza, a komentar donesite sami.

Nakon što je Tuđmanov savjetnik Slobodan Lang od Henryja Kissingera zatražio da SAD zauzme stav protiv srpske agresije na Hrvatsku, Kissinger mu je otvoreno rekao da je „naivan, da Europa nije spremna zaustaviti rat i da Hrvatska nema saveznike te da nam je jedina mogućnost organizirati vlastitu obranu“.

Nadalje, tadašnji američki veleposlanik u Zagrebu Peter Galbraith dosjetio se ideje da se u tekst Splitske deklaracije, odnosno sporazuma Tuđman-Izetbegović, uključi „da BiH formalno traži pomoć Hrvatske u obrani zemlje“, čime se prema međunarodnom pravu opravdava direktna vojna intervencija RH u BiH. Bihać je bio pred padom, a u njemu je u tom trenutku bilo čak 160 tisuća civila (zanimljivo je i da je predsjednik BiH Alija Izetbegović nakon operacije Oluja čestitao Tuđmanu i pozvao ga da oslobodi Sarajevo!).

Posebno je frapantna Galbraithova izjava da je „između generala UN-a i Srba postojao tajni dogovor da zračnih napada neće biti što su Srbi iskoristili da očiste kartu BiH i zauzmu sigurnosne zone UN-a.“

Povjesničar i publicist Mate Kovačić iznio je pak malo poznatu informaciju da je odmah nakon potpisivanja sporazuma Tuđman-Izetbegović „kod Tomislavgrada primijećen dolazak britanskih elitnih postrojba koje su nastojale okupirati zonu oko Dinare s ciljem da se onesposobi napredovanje HV-a prema Kninu (!!!)“ , no bili su prisiljeni napustiti taj prostor.




Kovačić također navodi „da je dobro poznato da su britanski i francuski piloti informirali Srbe o svim planiranim i preventivnim napadima NATO-a, štoviše, evidentirano je da su bacali bombe u Jadran, a ne na srpske ciljeve; jedino su američki piloti izvršavali misije do kraja.“

Galbraith se, pak, prisjeća da je iz Washingtona „primio poruku koje je želio i očekivao“, a ta je da kaže Tuđmanu da se SAD neće protiviti vojnoj operaciji.

„Mi cijenimo vašu volju da potrošite vaše dragocjene živote i prolijete krv za proboj opsade Bihaća“, rekao je Galbraith, ali i odmah dodao da ukoliko stvari ne pođu dobro, da ne tražimo pomoć od SAD-a, odnosno da ćemo ostati sami.




21.srpnja 1995. na Brijunima je održana večera s turskim predsjednikom Sulejmanom Demirelom na kojoj je bio i Galbraith koji se kasnije prisjeća da mu je ministar obrane Gojko Šušak već tada rekao da se Tuđman odlučio na vojnu akciju kroz „Krajinu“ kako bi deblokirao Bihać.

Osvrčući se na odluku SAD-a da zaustavi Tuđmana u zauzimanju Banja Luke Galbraith danas ipak otvoreno priznaje: „Nakon svih ovih godina, još i dan danas nisam siguran da je to bila prava odluka.“

Ovako će izgledati ovogodišnja proslava Oluje! ‘Nemamo nikakvih očekivanja od Borisa Miloševića i Milorada Pupovca’

Također je ostalo gotovo nepoznato da je Republika Hrvatska tijekom velikosrpske agresije potpuno zaštitila židovsku zajednicu i to ne samo u Hrvatskoj nego i u BiH. Predsjednik društva Bet Israel u Hrvatskoj Jakov Bienenfeld kaže da je tijekom rata u BiH Hrvatska svim Židovima iz BiH ponudila hrvatsko državljanstvo, dok je Šušak dobio priznanje međunarodne židovske organizacije JOIN, a generali Praljak, Gotovina i Tuta, prema Bienenfeldovim riječima, „odigrali ogromnu ulogu u zaštiti židovske populacije.“

Kažimo i da je akcijom Oluja i međunarodna zajednica spasila svoj obraz nakon pokolja u Srebrenici i Prijedoru koji su se dogodili pred njenim očima. Oluja je rezultirala i dvama važnim mirovnim sporazumima pod sponzorstvom međunarodne zajednice – Daytonskog i Erdutskog (mirna reintegracija Podunavlja).

Svakako istaknimo da je zaslugom predsjednika Tuđmana, koji je prvi u svijetu uspostavio princip predviđanja i suočavanja s opasnošću od genocida, UN uspostavio stalnog savjetnika za sprječavanje genocida!

I, konačno, spomenimo da je američki general James Matias ministru obrane Damiru Krstičeviću prije dvije godine u Pentagonu kazao:

„Operacija Oluja je vojna operacija koju proučava američka vojska kako bi budući vojnici razumjeli da odlično vođena i obučena vojska, s dobrim političkim vodstvom, može promijeniti povijest. Hrvatska je mala zemlja, ali kako mi kažemo – udara jačega od sebe i bori se iznad svoje težine!“.

Autor:D.Katalinić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.