Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

ZA DOM SPREMNI ODLAZI U POVIJEST! NAKON OLUJE IDE ZABRANA: Planiraju se zatvorske kazne, više nema popuštanja!

Autor: Iva Međugorac

Premijer Andrej Plenković mora promisliti o nastavku suradnje s Miloradom Pupovcem, mantra je koju je uoči lokalnih izbora nametnuo HDZ-ov potpredsjednik i jedini premijerov kritičar iz stranačkih redova, župan Ivan Anušić. Premda upućeni u vladajućoj stranci tvrde da Anušić ne govori samo u svoje ime, Plenković ga je prekorio, a izvori bliski predsjedniku HDZ-a govore kako on upravo u šefu SDSS-a ima svojeg najvjernijeg koalicijskog partnera. Pupovac Plenkoviću kao partner odgovara zbog imidža koji hrvatski premijer nastoji njegovati na razini Europske unije, odgovara mu i zbog toga što s njim dogovore lako postiže, a izgleda da njih dvojica ni ideološki nisu tako daleko kao što bi se to možda nekomu učinilo.

Ovih je dana Plenković ušao u žestok sukob s Radimirom Čačićem, poraženim varaždinskim reformistom koji mu je glavobolje zadavao sve do glasanja o rebalansu proračuna. Plenković je, da bi primirio Čačića, u varaždinskoj županiji morao zaigrati po njegovim pravilima, premda HDZ na čelu te županije ima svojeg župana Stričaka, koji sada u Skupštini, umjesto s Čehokom, koalira s Čačićem. Problema je Plenković imao i s liberalima, odnosno njihovim zastupnikom Hrebakom, kojemu je na lokalnoj razini također morao popustiti kako ne bi doveo u pitanje nacionalnu suradnju.

S Pupovcem, međutim, tih muka nema, iako ovaj svako malo podnese neki novi zahtjev na koji Plenković pristane gurajući HDZ sve dalje od konzervativne desne politike, što je i bio jedan od njegovih ciljeva u trenutku kada je rušio Karamarka i njegov takozvani domoljubni HDZ. Prema Pupovčevim napucima, premijer Plenković odlučio se pojaviti na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Spomen-parku Brezovica pokraj Siska u povodu 80. obljetnice osnivanja Prvog sisačkog partizanskog voda, ali i prve antifašističke borbene jedinice u ovom dijelu Europe. Plenković je u Brezovicu stigao u biranom društvu, ruku pod ruku s ministrom branitelja Tomom Medvedom, ministrom policije Davorom Božinovićem, ministrom Radovanom Fuchsom, ali i potpredsjednikom svoje vlade, SDSS-ovim Borisom Miloševićem.

Oštre reakcije

“Na ovaj dan odajemo počast svim hrvatskim antifašistima koji su u Drugome svjetskom ratu svoje živote položili u borbi za slobodu od nacizma i fašizma i time Hrvatskoj osigurali mjesto među pobjednicima Drugoga svjetskog rata. Antifašizam je utkan u temelje hrvatske državnosti kao civilizacijsko opredjeljenje suvremene demokratske Europe s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti kao članica Europske unije”, poručeno je kratko iz Plenkovićeve vlade tim povodom. No te poruke među oporbenjacima nisu dobro prihvaćene.

Photo: Edina Zuko/PIXSELL

Možda Plenković ovim potezom nije oduševio desnicu, ali je svakako oduševio dio lijevog biračkog tijela, a tim potezom osvojio je i simpatije svojeg koalicijskog partnera Pupovca, što je jasno i iz napisa objavljenih u tjedniku Novosti koji je s oduševljenjem dočekao Plenkovićevu najavu o dolasku u Brezovicu, u kojoj je, usput budi rečeno, kampanju za predsjedničke izbore otpočeo Zoran Milanović, koji se u usporedbi s Plenkovićem danas doima kao najveći konzervativac u domaćoj političkoj areni.

Neće Plenković na ovome stati, tvrde to oni koji prate okolnosti koje su prethodile njegovu dolasku u Brezovicu. Gotovo u isto vrijeme oglasio se dugogodišnji predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus, koji je otkrio kako će Židovska općina do ljeta u Sabor poslati inicijativu za izmjenu Kaznenog zakona kako bi se zabranio pozdrav “Za dom spremni”. Inicijativa je to koju Kraus upućuje preko zastupnika nacionalnih manjina, a kako je sam naveo, oni zahtijevaju potpunu zabranu uporabe ustaškog znamenja, kao i samog pozdrava.

Sastanci na tu temu već su održani, a upućeni govore da bi Plenković nakon obilježavanja Oluje uistinu mogao popustiti tim njihovim zahtjevima jer je HDZ već podržao izmjene zakona. Ideja je da se zakonski usuglasi sankcioniranje pozdrava “Za dom spremni” u svakom obliku, a uz to što bi se sankcionirala upotreba pozdrava i znakovlja, sankcije bi se snosile i za veličanje ustaških zločinaca, kao i za nijekanje logora smrti. Na jednom od sastanaka sudjelovao je i HDZ-ov Damir Habijan pa je to shvaćeno kao zaokret u politici vladajuće stranke koja je dosad inzistirala na legalnosti spornog pozdrava u grbu HOS-a.




O dijelu koji se odnosi za HOS zasad se nisu usuglasili ni u vladajućoj stranci, međutim, plan je da se u članak 325. Kaznenog zakona doda stavak kojim bi se reguliralo isticanje obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta i režima. Time bi se propisalo da će se zatvorom od šest mjeseci do tri godine kažnjavati oni koji u javnom prostoru koriste, ističu, nose na odjeći ili na neki drugi način pokazuju znakove, oznake, slike, imena, nadimke, pozdrave, pokliče i geste te odore i obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog ili četničkog pokreta ili režima te njihovih vodećih osoba ili postrojbi. Zatvorskom kaznom u trajanju od šest mjeseci do četiri godine kažnjavala bi se uporaba tih simbola u medijima, ali i na društvenim mrežama, dok bi se, primjerice, proizvođači koji na majicama, šalicama ili nekim drugim predmetima istaknu pozdrav “Za dom spremni” kažnjavali zatvorskom kaznom u trajanju od jedne do pet godina.

zds
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Desna pobuna

Sabor bi, prema tvrdnjama upućenih, nakon ljetne stanke trebao podržati prijedlog koji je formalno Krausov, premda na njemu inzistira i Pupovac, no upitno je kako će na to reagirati i u samom HDZ-u. To za Plenkovića ne bi trebao biti problem jer on je uvijek dosad uspijevao ugasiti oporbu u svojim redovima kada se glasalo o ideološkim pitanjima pa je tako bilo i tijekom glasanja o famoznoj Istanbulskoj konvenciji. Na desnoj fronti, dakako, neće dobiti potporu među zastupnicima Suverenista, Domovinskog pokreta, pa čak ni Mosta, ali će zato jamačno iza tog prijedloga stati svi ostali oporbeni zastupnici, pa i HDZ-ovci koji slijepo prate upute svojeg šefa koji se, očito, odlučio na veliki zaokret stranačke politike koji je sitnim koracima otpočeo nakon njegove pobjede na posljednjim parlamentarnim izborima.

pupovac
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Novu eru HDZ-ove i SDSS-ove politike najavio je Miloševićev ulazak u Vladu, a nakon toga i njegovo sudjelovanje na 25. obljetnici Oluje u Kninu. Drugi korak napravio je ministar Medved koji je odao počast žrtvama u Gruborima, a potom i Pupovčeva nazočnost u Vukovaru. Nova Plenkovićeva vlada time se ideološki potpuno odmaknula od HDZ-ove politike kakvu je zagovarao Karamarko. Plenkovićev odlazak u Brezovicu nastavak je njegove politike novog, umivenog HDZ-a. Očito je da on pritom ne mari na poruke s terena, niti ga zanimaju porazi na lokalnim izborima koje je doživio uglavnom u konzervativnim sredinama, pa i u Vukovaru i Škabrnji, dvama simbolima Domovinskog rata, iz kojih mu je poslana jasna poruka, poruka koju on niti želi niti može čuti. Kako će se to odraziti na budućnost novog, europskog HDZ-a tek ćemo vidjeti.




Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.