Foto: Screenshot/Twitter

Vučić zataškava veliki skandal: Srbi našli žrtveno janje za incident i sve svalili na druge

Autor: I.G.

U nedjelju navečer iznad Beograda dogodio se dramatičan incident kada je zrakoplov kompanije Marathon Airlines, koji obavlja letove za Air Serbiu, sa 106 putnika sletio na beogradski aerodrom ‘Nikola Tesla‘ sa rupom u trupu i oštećenim krilom. Nesreća se dogodila prilikom polijetanja s beogradskog aerodroma kada je avion udario u svjetlosnu signalizaciju na kraju piste. Tko je kriv za incident, nije posve jasno, ali Srbi su odmah otkazali suradnju s grčkom aviokompanijom i tako indirektno oprali ruke od cijele priče.

Vučiću kao apsolutnom vladaru za imidž njegove Srbije rasplet u kojem oni nisu sposobni osigurati sigurnost zrakoplova i putnika nikako ne odgovara, pa je raskid suradnje s Grcima odličan način za distanciranje od ovog problema.

Prema neslužbenim informacijama, uzrok incidenta je kratak zalet koji je pilot uzeo prilikom polijetanja, što je rezultiralo nedostatkom vremena da se avion odvoji od piste i izbjegne svjetlosnu signalizaciju. Zrakoplov je nakon incidenta sat vremena kružio iznad Beograda prije nego što je uspješno sletio. Vatrogasci su intervenirali zbog curenja goriva te su pjenom prskali letjelicu kako bi se izbjegao požar.

Oglasila se Air Serbia

Air Serbia je izdala priopćenje za javnost u kojem su izrazili prioritet sigurnosti putnika i članova posade te najavili prekid suradnje s grčkom aviokompanijom Marathon Airlines, čiji je zrakoplov oštećen prilikom polijetanja iz Beograda. Kompanija je također najavila povrat novca od kupljenih karata za let JU324 te osigurala standardnu odštetu za putnike zbog kašnjenja leta.
“Povodom leta JU324 između Beograda i Dusseldorfa u nedjelju, 18. veljače 2024. navečer, kada je oštećen avion Embraer E195 partnerske grčke aviokompanije Marathon Airlines (Marathon Airlines), Air Serbia je odmah kontaktirala nadležna državna tijela. – Direktorat civilnog vazduhoplovstva (DCV) Republike Srbije i Centar za istraživanje saobraćajnih nezgoda (CINS).

Sigurnost putnika i članova posade najvažniji je prioritet Air Serbia-e, a srbijanski nacionalni zrakoplovni prijevoznik u potpunosti surađuje s navedenim vlastima u istrazi koja je u tijeku. Grčke zračne vlasti također će provesti vlastitu istragu.

Bez obzira na rezultate navedene istrage, Air Serbia je danas obavijestila Marathon Airlines da prekida suradnju s tom kompanijom, tako da od sutra, 21. veljače 2024. godine, nijedan let Air Serbia-e neće biti u prometu zrakoplovima grčke kompanije. Letovi koje je trebao obavljati Marathon Airlines bit će raspoređeni na ostale zrakoplove u floti, kako bi se održao kontinuitet prometa”, stoji u priopćenju.
‘Putnicima vraćen novac’

“Marathon Airlines je zrakoplovni prijevoznik sa sjedištem u Grčkoj koji ispunjava sve potrebne standarde Europske agencije za sigurnost zračnog prometa (EASA) i član je Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA). Air Serbia s tom kompanijom od lipnja 2023. godine surađuje po modelu kratkoročnog najma zrakoplova koji uključuje i članove posade (wet lease). Riječ je o poslovnom modelu koji već godinama primjenjuje veliki broj najvećih europskih i svjetskih kompanija, a posebno je prihvaćen u razdoblju oporavka zračnog prometa nakon pandemije koronavirusa, kada je došlo do značajnog porasta potražnje na tržištu.

U okviru suradnje koja se temelji na kratkoročnom najmu zrakoplova zajedno s posadom, partnerske zrakoplovne kompanije snose punu odgovornost za odabir i pripremu svih članova letačkog i kabinskog osoblja na svojim zrakoplovima.

Air Serbia se još jednom ispričava svim putnicima s leta JU324 od 18. veljače 2024. zbog nastalih neugodnosti. Unatoč činjenici da je let obavljala partnerska aviokompanija Marathon Airlines, da je avion tom prilikom sigurno prizemljen te da nije bilo povrijeđenih putnika i članova posade, Air Serbia kao odgovorna kompanija ističe da je potpuno svjestan osjećaja koje su proživjeli putnici na tom letu i da duboko žali zbog neugodnosti s kojima su se suočili. Svi putnici s leta JU324 od 18. veljače 2024. godine sukladno propisima ostvaruju pravo na standardnu ​​odštetu, kao i na naknadu ostalih troškova nastalih kao posljedica kašnjenja leta od jednog dana. Putnici svoja prava mogu ostvariti putem posebnog obrasca dostupnog na web stranici Air Serbia (https://www.airserbia.com/sr_latin/feedback), a predmetni zahtjevi će se rješavati prioritetno.

Osim toga, uzimajući u obzir navedene okolnosti, tvrtka je odlučila svim putnicima vratiti novac od kupljenih karata za taj let. Ta se odluka odnosi i na 91 putnika od početnih 106, koji su jučerašnjim (19. veljače) odgođenim letom iz Beograda otputovali u Dusseldorf.

Air Serbia ističe da se do sada nije oglašavala niti će se oglašavati u vezi s detaljima leta JU324 od 18. veljače, sve dok traje istraga. S druge strane, srpski nacionalni avioprijevoznik još jednom ističe da suosjeća sa svojim putnicima s leta JU324 od 18. veljače i razumije neugodnost s kojom su se tom prilikom suočili. Zbog toga je Air Serbia odlučila odmah i bez odlaganja poduzeti sve gore navedene potrebne mjere iz svoje nadležnosti, te će u narednom razdoblju razmotriti daljnje korake, s ciljem da nedavni događaj ne naruši povjerenje koje putnici imaju u srpska aviokompanija desetljećima.”, stoji u priopćenju.

Pilot: ‘Brifing nije odrađen kako treba’

Umirovljeni pilot Stevan Ignjatović, koji je proveo 40 godina u zrakoplovstvu, za Nova.rs je izjavio da je uzrok sinoćnjeg prinudnog slijetanja aviona najvjerojatnije bila loša koordinacija među članovima posade u kokpitu. Air Serbia je priopćila da su razlozi prinudnog slijetanja bili tehničke prirode, no na društvenim mrežama objavljene su dramatične fotografije i snimke koje prikazuju veliku rupu na avionu.

“Ovdje imamo sastav posade koji nije apsolutno ispoštovao tzv. “take off briefing”. Dakle, taj brifing nije odrađen kako treba i nije potvrđena informacija s jedne ili druge strane i i onda smo došli do situacije u kojoj netko očigledno nije provjerio sve stavke kako treba, imajući povjerenje u ovog drugog”, kaže Ignjatović.

Dodaje da se slično dogodilo s kompanijom “Fly Dubai”, ali da je olakšavajuća okolnost što je tada bio dan. “Ovi su imali sreće da nisu završili na livadi”, ocjenjuje Ignjatović.

“Ovdje je po svemu sudeći došlo do toga da je pilot pogriješio i izašao na poziciju za polijetanje prije vremena i da mu samim tim dužina piste za polijetanje nije bila adekvatna da sigurno poleti. Zato je i došlo do toga da je on zakačio instalaciju iz suprotnog pravca”, navodi Ignjatović.

Srbi u šoku

Na društvenim mrežama i portalima pojavilo se mnoštvo komentara o ovom incidentu koji je zamalo prerastao u katastrofu epskih razmjera. Tako je jedan komentator napisao: “Putnici su sretni što su živi, ​​želim im puno sreće i prije svega strpljenja s odštetnim zahtjevima Air Serbia.

Nadam se da je ova nesreća bila dovoljan podsjetnik koliko je malo potrebno da se dogodi potpuna katastrofa. Iako, iz osobnog iskustva, teško će se promijeniti taj ‘mind set”, napisao je jedan korisnik.

“Neću ulaziti u to da li je ovakav potez Air Serbia opravdan ili ne, ali osim greške letačke posade, velika je greška u kontroli leta. Kapetan zrakoplova odgovoran je za sigurnost zrakoplova i kontrolu leta za zrakoplov, za druge zrakoplove i za one na zemlji. Ukoliko bi se ustanovilo da je posada krivo izašla na pistu i tako skratila stazu za duplo, Kontrola leta morala je uskratiti dopuštenje za polijetanje! Svaki tip zrakoplova ima minimalnu duljinu leta i mora se poštivati ​​(bilo da je pun ili prazan) i ne može biti po nahođenju kapetana”, napisao je drugi korisnik društvenih mreža.

“Ne vidim razlog zašto kompanije prekidaju suradnju kada se u ovom slučaju radi o očitoj pogrešci pilota. Greške su sastavni dio cjelokupnog života i shodno tome će piloti snositi odgovarajuće posljedice i sreća je da je sve završilo sretno”, stoji u komentaru.

Jedan komentator istaknuo je kako je ovo pravi poslovni potez: “To je normalno u svijetu za normalne putnike. Nažalost, pohlepnici će odmah angažirati još pohlepnije odvjetnike u pokušaju da dobiju veliku nagodbu”, napisao je u komentaru.

“Sve je to u redu, ali zašto na tuđi avion, sa tuđim pilotima, lijepite svoj logo i naziv Air Serbia? Ovako stojite iza njih, svojim imenom i ugledom. A ti se petljaš s tim. Također, ovo je obmana vaših korisnika, ja osobno nikada ne bih letio s No-name prijevoznikom, imao sam povjerenja u Air Serbia, barem do sada”, napisao je još jedan komentator.

(VIDEO) KRIKOVI PRIJE PADA, A ONDA MUK! Dečki snimili kako pada avion u kojem su poginuli: Mobitel preživio, snimka je potresna

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.