Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

Vladimir Putin održao govor o stanju nacije: ‘Naše nuklearne snage su spremne’

Autor: Dnevno.hr

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je svoj 19. govor o stanju nacije. Kao i inače, ključne teme obraćanja nisu bile prethodno objavljene. Međutim, Putin je najavio da će tijekom govora zacrtati glavne zadatke za sljedećih šest godina.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je kako je Putin osobno pripremao govor i da je imao “desetke telefonskih kontakata i susreta u četiri oka” s ministrima, zamjenicima premijera i drugim vladinim dužnosnicima.  Obraćanje je direktno prenošeno na federalnim televizijskim kanalima i ekranima na otvorenom u velikim gradovima.

Na svečanost je pozvano oko 1000 ljudi, a među njima su članovi oba doma ruskog parlamenta, dužnosnici vlade i predsjedničke administracije, čelnici ustavnog i vrhovnog suda, guverneri, predstavnici vjerskih organizacija, diplomati i novinari, ali i sudionici “specijalne vojne operacije”.

‘Zapad namjerava uništiti Rusiju’

Na samom početku govora Putin se dotaknuo ruskih “kratkoročnih planova” i “težnji” ruskog naroda. Pozdravio je “ogromnu podršku” stanovništva za “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini te je nahvalio “heroje” na prvim linijama i “u rovovima”, koji “pate”, ali je kazao kako imaju podršku “cijele države”.

Uslijedile su i kritike Zapada za koji je kazao kako “namjerava uništiti” Rusiju. Putin je naglasio kako su SAD “apsolutno odlučne” u stvaranju podjela te istaknuo da se Rusija bori za svoju “slobodu i neovisnost”. Zatim je pozvao na minutu šutnje za “pale heroje”. Ruski predsjednik je najavio kako će današnji govor predstavljati “pogled u budućnost”. Osim toga, rekao je kako postoje pitanja koja treba “riješiti” za razvoj Rusije.

‘Naše strateške nuklearne snage su spremne za operativnu uporabu’

“Naše strateške nuklearne snage su spremne za operativnu uporabu”, izjavio je Putin i odbacio informacije o nuklearnom oružju u svemiru: “To je demagogija, Amerikanci uoči izbora žele prikazati da i dalje vladaju svijetom, žele nas natjerati na pregovore. No, nemaju nikakvu prevagu nad nama. Naša pozicija je jasna, ako žele s nama razgovarati, moraju uključiti naše nacionalne interese i našu sigurnost u njih.”
“Njihova propaganda je da Rusija želi napasti Europu. To je potpuna glupost, koju govore dok prijete pred našim pragom. Ali, vidjeli smo kako završavaju oni koji nam prijete. Ovaj put, svaki pokušaj bit će tragičniji po njih nego ikad u prošlosti. Sve što su koristili kako bi nam prijetili, je isprazno. Oni ne znaju kako je ratovati, a mi vodimo rat protiv terorizma i spremni smo, znamo što rat znači.”

Foto: Screenshot

‘Zapad nas tjera na utrku’

“Kao u prošlosti, Amerikanci nas žele uvući u oružanu utrku, sve kako bi nas iscrpili. Na nama je iskoristiti svaki rubalj kako bismo opremili i održavali vojnu spremu. Moramo učiniti sve kako bismo zaustavili širenje NATO saveza prema našem teritoriju.”

Putin tvrdi da u svijetu vlada rusofobija, kao i da bez jake Rusije nema jakog svijeta.
Obrana i demografija

Rusija troši 13 posto BDP-a na vojsku, ali gleda i “prema budućnosti”: “Imamo pad nataliteta, ali za razliku od Zapada, mi biramo život, obitelj i obiteljske vrijednosti. Zato smo zacrtali ciljeve kako bismo riješili demografske probleme naše multietničke zemlje.”

Potom je naveo cijeli niz obećanja za obitelji, za svako dijete, prvo dijete, ali i siromašne građane, nezaposlene i umirovljenike. Pripremili smo sto milijardi rubalja (1,1 milijardi dolara). “Do 2030. želimo smanjiti stopu siromaštva ispod sedam posto. Najprije za obitelji.”

Ekonomska i socijalna pitanja

Veliki dio govora Putin je posvetio povećanju plaća, posebno u obrazovanju i zdravstvu, a mnogo je govorio i o izgradnji škola, vrtića, bolnica… Nije zanemario socijalne skupine ni privatni sektor. Za sve najavljuje bolje uvjete i općenito bolji životni standard u Rusiji.

Rusija je prošle godine zabilježila veći rast od svih zemalja na svijetu, svake europske zemlje i svake zemlje iz tzv. G7: “Najveća smo ekonomija u Europi po BDP-u i peta na svijetu. Taj rast i njegova kvaliteta daje nam nadu da ćemo u budućnosti postati četvrta ekonomija svijeta. No, taj rast mora se odraziti i na prihode kućanstava”, istaknuo je ruski predsjednik i još jednom obećao povećanja plaća.

Prosinečki pobijedio na sudu, dobit će baš jako veliku odštetu

Industrijski razvoj

Putin je kazao kako planira povećati proizvodni prostor za 40 milijuna četvornih metara i da će izdvojiti 300 milijardi rubalja za “industrijski razvoj”. Također se dotiče “borbe protiv deprecijacije”.

“Sve ovo zvuči pomalo dosadno, ali dopustite mi da objasnim”, naveo je te iznio više detalja. Govori o podršci malim poduzećima u Rusiji i otkriva svoju nadu da će se pojaviti više “mladih poduzetnika”. Pozornost je usmjerio na tehnologiju i znanost, a kaže da Rusija ima “ogromnu konkurentsku prednost”. Tvrdi da želi više nego udvostručiti ulaganja u znanstvena istraživanja, uključujući farmaceutske i svemirske programe.

Naglasio je i da Rusija mora postati tehnološki neovisna u područjima ključnim za gospodarstvo. Kako bi se to ostvarilo, smatra da bi se Rusija morala znatno manje oslanjati na uvoz i “proizvoditi robu široke potrošnje u puno većim količinama”.

Tehnološki razvoj i obiteljske vrijednosti

Potom se Putin ponovno vratio na temu važnosti tehnološkog razvoja. Kako bi se poboljšale digitalne usluge u zemlji, Putin predlaže da brzi internet bude dostupan svima, ne samo u velikim gradovima već u cijeloj zemlji. Kako bi se to postiglo, kaže da će se više sredstava dodijeliti za modernizaciju ruske satelitske flote. Navodi da je umjetna inteligencija (AI) ključno područje razvoja te kaže da država mora postati “samodostatna i neovisna” u tom području.

Obiteljske vrijednosti i poboljšanje gospodarstva ključne su teme današnjeg Putinova govora. Sada poziva na “modernizaciju” oporezivanja u Rusiji u svrhu “pravednije raspodjele poreznog tereta”. Putin kaže da “treba preraspodijeliti porezni teret na one koji imaju više sredstava”. Također želi zatvoriti rupe u zakonu kojima se služe oni koji izbjegavaju porez.

Opet o ratu

Vladimir Putin se ponovno dotaknuo rata i pohvalio ruske trupe uključene u “specijalnu vojnu operaciju”. “Oni su došli u obranu zemlje, to su sve mladi momci. Kad ih sretnem, srce mi je puno ponosa”, ističe on, dodajući da time pokazuju svoju “predanost” Rusiji. Najavio je da će oni koji služe u ruskim oružanim snagama imati bolji pristup visokom obrazovanju i obuci u budućnosti.

Ruski predsjednik je obraćanje završio zahvalom građanima Rusije na njihovoj “solidarnosti” i “pouzdanosti”. “Mi smo jedna velika obitelj. Ostvarit ćemo sve naše snove za budućnost Rusije”, zaključio je.

‘Rusija je morala upotrijebiti silu’

Podsjetimo, prošle je godine Putin svoj govor započeo objašnjenjem razloga zbog kojih je Rusija započela svoju “specijalnu vojnu operaciju”. Prema njegovim riječima, Rusija je morala upotrijebiti silu kako bi obranila ljude koji žive na njezinom povijesnom tlu i osujetila prijetnju koja je dolazila od kijevskog režima.

Ruski predsjednik također je predstavio opsežan program društveno-ekonomskog razvoja u anektiranim regijama i mjere za poticanje gospodarskog rasta usred sankcija. Govoreći o vanjskoj politici zemlje, najavio je suspenziju sudjelovanja Rusije u Novom START sporazumu. Također je predložio da Rusija odustane od Bolonjskog sustava u visokom obrazovanju.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.