facebook

(VIDEO) ŠOK U UČIONICI: Iza hrvatskog grba učenike vreba zlokobni pogled druga Tita!

Autor: MiMi

Društvenim mrežama ovih dana kruži jedna pomalo konceptualna fotografija snimljena, navodno, u jednoj hrvatskoj učionici. Na njoj je zabilježen šokantan trenutak kada, možda zbog dotrajalosti okvira slike, a možda i zbog namjernog izazivanja subverzije, iz okvira klizi službeni grb Republike Hrvatske i otkriva da se iza njega nalazi portret doživotnog predsjednika SFR Jugoslavije, Josipa Broza Tita koji je na tom istom mjestu stajao do 1991.

Neki fotografiju uspoređuju s čuvenim performansom koji je nedavno izveo britanski suvremeni umjetnik Banksy. Kada je njegova najpoznatija slika ‘Djevojčica s balonom’ prodana na aukciji za oko 860 000 funti, Banksy je aktivirao rezač papira ugrađen u okvir slike i potpuno ju uništio naočigled zaprepaštenih aukcionara.

 

 

View this post on Instagram

 

. “The urge to destroy is also a creative urge” – Picasso

A post shared by Banksy (@banksy) on




Nekoliko dana kasnije, fotografija s Titom i grbom pojavila se na hrvatskim društvenim mrežama, stoga je vjerojatno riječ o reakciji na Banksyja koju je izveo neki učenik koji prati zbivanja na svjetskoj kulturnoj sceni, što je zapravo pohvalno.

Josip Broz koji drsko proviruje iza hrvatskog grba zapravo je briljantan satiričan prikaz stanja u Hrvatskoj koja još uvijek muči muku s komunističkim nasljeđem. Proces lustracije koji se zbio u gotovo svim komunističkim zemljama Europe, Hrvatsku je zaobišao pa napredak naše zemlje još uvijek guše loše strane tog nasljeđa poput nepotizma, uhljebništva, zapošljavanja zbog političke podobnosti umjesto izvrsnosti, nepromišljeno zaduživanje i život na kredit, političko jednoumlje, sklonost naroda da se uzda u karizatične vođe umjesto u one koji nud rješenja i sl.




 

Autor:MiMi
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.