Foto: Screenshot

(VIDEO) OVO U ŽIVOTU NISTE VIDJELI! Požar sravnio sa zemljom američki grad: Topili se električni stupovi, ostale su samo ruševine!

Autor: N.K

Požar kojeg su američki mediji nazvali “Dixie Fire” hara Kalifornijom. Gradić Greenville u kojem je živjelo oko 800 ljudi vatra je u potpunosti progutala. Od njega je ostao samo pepeo. O razmjerima katastrofe govori činjenica da su se topili električni stupovi, a uništene su gotovo sve povijesne znamenitosti.

Stanovnici su evakuirani nekoliko sati ranije.

Požar se do sada proširio na više od 110.000 hektara i nezaustavljivo se širi zbog visokih temperatura i neprekidnog vjetra.

“Učinili smo sve što smo mogli”, rekao je novinarima glasnogovornik vatrogasaca na tom području Mitch Matlow. “No to ponekad nije dovoljno”.

Metalni električni stupovi do pola savijeni od topline požara i poneki koji još odolijeva. Izgorila je povijesna jezgra grada sa zgradama starim preko 100 godina, a koje su izgrađene sredinom 19. stoljeća u doba kalifornijske zlatne groznice.

Vatra je zahvatila Greenville u srijedu oko 16.00 sati (četvrtak 01.00 sat po srednjoeuropskom vremenu), rekao je Jake Cagle, voditelj skupine u kriznom stožeru.




Dixie Fire se može usporediti s požarom Paradise, jednim od najsmrtonosnijih zadnjih godina, koji je 2018. poharao Kaliforniju odnijevši 86 života.

Dobavljač energije Pacific Gas and Electric (PG&E), velika kalifornijska energetska kompanija, priznala je odgovornost za taj požar. Navodno je Dixie prouzročila oprema PG&E-a jer je na dan kada je požar buknuo drvo palo na električni vod. Zbog toga je kompanija najavila polaganje električnih vodova ispod zemlje.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.