Na fotografiji: Ante Gotovina. Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

(VIDEO) NA DANAŠNJI DAN PRIJE 15 GODINA UHIĆEN JE ANTE GOTOVINA: Njegova rečenica kada su ga uhitili odjeknula je u javnosti!

Autor: Mia Peretić

Nakon više od četiri godine skrivanja na današnji dan 2005. godine na otoku Tenerife uhićen je general Ante Gotovina, nakon što je Haaški sud optužnicu za ratne zločine protiv njega podigao u lipnju 2001. godine.

Bivša glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u vrijeme uhićenja nalazila se u Beogradu, gdje je slavodobitno objavila vijest o uhićenju Ante Gotovine.

“Želim vam samo priopćiti dobru vijest koju sam dobila prije sat vremena: Ante Gotovina uhićen je prošle noći na Kanarskim otocima i bit će uskoro prebačen u Haag. To je za nas jako dobra vijest”, izjavila je tada haška tužiteljica iz Beograda.

Nekoliko dana prije uhićenja stigao je na Tenerife u pratnji australskog Hrvata Joze Grgića “Jablana”. Na večer uhićenja spustili su se u restoran hotela Bitácora u turističkoj zoni Playa de Las Americas na otoku Tenerife koji pripada španjolskim Kanarima, u kojem je general tih dana prebivao.

Sjeli su za stol, no nisu naručivali ništa posebno nego su jeli što je bilo ponuđeno na švedskom stolu. Naručili su butelju vina  Marqués de Caceres i razgovarali o nadolazećim blagdanima.

Hotel Bitacora u kojem je uhićen general Ante Gotovina. Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U 21:10 prišli su im službenici španjolske policije i uhitili ih. Pitali su ga je li on Ante Gotovina, a on im je smireno rekao da jest. Ispružio je ruke i pogledao u kameru koja ga je snimala te rekao: “I to se jednom moralo dogoditi”.

Soba u kojoj je boravio general Gotovina. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Grgić je nakon nekoliko sati pušten, a Gotovina je prebačen u španjolski zatvor Soto del Real, 40-ak km od Madrida. Nakon toga su ga prebacili u UN-ov zatvor u Scheveningenu u Nizozemskoj gdje je čekao početak suđenja.




Hrvatski general oslobođen je tek sedam godina kasnije, a na zadovoljenje pravde trebao je čekati do trenutka kada je, zajedno s generalom Mladenom Markačem, pravomoćno oslobođen svih optužbi za ratne zločine te je ponovno, nakon više od 11 godina, opet postao slobodan čovjek.

General Gotovina nakon 11 godina bijega nije pokazao niti bijes, niti gorčinu zbog godina života provedenih u Haagu. Na iznenađenje mnogih s pozornice tijekom dočeka na Trgu bana Jelačića u Zagrebu odaslao je poruke mira, ljubavi i prijateljstva te kazao: “Ovo je točka na i. Rat pripada prošlosti. Okrenimo se svi zajedno budućnosti!”.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.