Foto: AP Photo/Mosa'ab Elshamy

VELIKA TUGA I OČAJ! Umro dječak zarobljen u bunaru: Spasitelji su slavili kada su ga izvukli, ali nažalost nije izdržao

Autor: N.K

Petogodišnji Ryan, dječak iz Maroka čije je spašavanje iz bunara dubokog 32 metra pratio cijeli svijet preminuo je na putu do bolnice.

Spasioci su danima kopali rupu kako bi ga spasili. Kako ga ne bi zatrpali otkopavanjem, kopali su paralelnu rupu kako bi došli do dječaka.

Radilo se danonoćno ne bi li se došlo do njega. Nakon što je izvučen van odvezen je kolima Hitne pomoći. S njim su bili i njegovi roditelji. Dječak je u vozilo unesen u žutoj deki. Nažalost, nije izdržao. Preminuo je na putu do bolnice.

Održavali ga na životu

Podsjetimo, dječak je u utorak, 1. veljače, pao u bunar dubok 32 metara. Odmah nakon stravičnog pada, spuštene su kamere koje su pokazale da je dječak živ i pri svijesti te da ima lakše ozljede glave. Spasioci su u bunar spustili masku s kisikom, hranu i vodu, a na licu mjesta je bila liječnička ekipa spremna pomoći dječaku. Na mjestu događaja bio je i helikopter koji je trebao odvesti dječaka u bolnicu.

Spasitelji nisu mogli kopati iznad njega jer bi zemljani materijal padao na dječaka. Umjesto toga, kopana je nova rupa odmah do ove u kojoj se nalazio dječak. Iskopan je i tunel kojim se došlo do dječaka. Spasitelji su slavili i činilo se kako je dječak u dobrom stanju.

Nažalost, njegovo tijelo nije izdržalo i dječak je preminuo.

Rupa je kao zgrada od desetak katova

O ovoj dramatičnoj akciji u RTL-u Danas je govorio iskusni speleospasitelj Teo Barišić.




“Ovo su neke situacije koje obilježe neke godine, godina može biti pamćena po takvoj akciji. Ona je strašno složena jer se radi o dubokoj rupi od 32 metra, to je zgrada od desetak katova. Ako pomislite da je to cijev promjera 30-ak centimetara u koju je upalo dijete, onda shvatite koliko je teško ostvariti kontakt s njime, utvrditi njegovo stanje. Svaka stvar koju pustite u tu rupu, bacate na njega materijal i spasitelji su se odlučili za najlogičniju varijantu, da sa strane kopaju drugu rupu.

Pokušat će doći do njega horizontalnim putem. Morali su osigurati u takvim rupama, postoji opasnost pojave CO2 od koje se ljudi koji znaju kopati bunare onesvijeste i umru u takvim rupama. Neka tehnologija kojom rješavamo to je da se prebaci cijev unutra, na dno te rupe se ventilatorom upuhuje svježi zrak, ali mogući su i drugi načini, poput dotura tankova s kisikom što sada nije moguće”, kazao je Barišić.

Barišić je kazao da se dijete može pothladiti te da su mu možda uspjeli dati izolaciju da se malo ugrije.

“Ako je rupa toliko velika da je upao unutra, mogli su spuštati stvari koje su mu mogle pomoći. Pitanje je kako su napravili kontakt s njime, a to je sistem veze za komunikaciju s njim i koliko je dječak sposoban objasniti u kakvom se stanju nalazi”, kazao je Barišić.

Kazao je i da strojevi koji se koriste mogu svojom trešnjom urušiti tunel kroz koji je upao.

https://www.youtube.com/watch?v=bVxLuY_Mah8&ab_channel=GuardianNews

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.