Foto: Screenshot/YouTube

Velika sila se lomi zbog opasnog oružja: Moćne rakete probijaju bunkere, ali Rusi sve prate

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Već mjesecima se Ukrajina nada da će dobiti njemačke rakete s automatskim navođenjem tipa Taurus. Ali, Savezna vlada se još uvijek tomu protivi. Sad zastupnički klubovi vladajuće „semafor” koalicije (SPD-a, Zelenih i FDP-a) namjeravaju povećati pritisak na kancelara Olafa Scholza. Naime, od Savezne vlade namjeravaju zahtijevati da se Ukrajini isporuči još oružja.

Ali ne bilo kakvog oružja, već moćne sustave koji mogu gađati ciljeve daleko iza prve crte bojišta. U zahtjevu stranaka vladajuće koalicije ne navode se izričito njemačke rakete Taurus. Dokument o kojem je najprije izvijestio tjednik Stern, a koji su u međuvremenu dobili i agencija dpa te studio ARD-a u Berlinu, zahtijeva „isporuku dodatnog potrebnog dalekometnog oružja i streljiva Ukrajini (…) kako bi ta zemlja bila u stanju u skladu s međunarodnim pravom provoditi ciljane napade na strateški važne ciljeve u pozadinskom području ruskog agresora”.

S druge strane se radi o tome da se ‘kopnenu vojsku dalje ojača isporukom oklopnih borbenih sustava i zaštićenih vozila’. Ovog utorka zastupnički klubovi vladajuće koalicije interno raspravljaju o tom zahtjevu, a njemački parlament Bundestag bi još ovog tjedna trebao odlučiti o toj temi, piše DW.

SPD se protivi spominjanju Taurusa

U razgovorima koji traju već tjednima Zeleni i FDP su predlagali izričito navođenje raketa Taurus, ali se tomu protivi SPD. Olaf Scholz još nije dao suglasnost za isporuku tih raketa nego je naglašavao da je Njemačka i bez toga drugi najveći isporučitelj oružja Ukrajini u obrambenom ratu protiv Rusije. U zahtjevu se izričito naglašava da se obujam vojne pomoći mora orijentirati prema „ponovnoj uspostavi potpune teritorijalne cjelovitosti i suverenosti Ukrajine”.
“Osobito Ukrajina mora biti ubuduće dovedena u stanje da može izvesti napade na vojne ciljeve kao što su skladišta streljiva, opskrbni putevi i zapovjedni centri daleko iza crte bojišta kako bi svoje vojnike što je bolje moguće štitila od raznovrsnih napada ruske vojske”, stoji dalje u prijedlogu zahtjeva.

Francuska i Velika Britanija već isporučuju krstareće rakete

Izričito se pozdravljaju isporuke krstarećih raketa europskih partnera Francuske i Velike Britanije. „Upotreba preciznog dalekometnog oružja za obranu zemlje u skladu je s međunarodnim pravom i nužna je za zaštitu Ukrajine.” Velika Britanija i Francuska već odavno isporučuju Ukrajini krstareće rakete praktično iste vrste Storm Shadow i Scalp. Ali smatra se da one nisu tako precizne i snažne kao Taurus.
Vlada u Kijevu je službeno zatražila isporuku Taurusa već u svibnju 2023. Kancelar Scholz je u listopadu rekao da Njemačka zasad neće isporučivati Taurus. Razlog je strah da bi te rakete mogle biti upotrijebljene za gađanje ciljeva na ruskom teritoriju te da bi Rusija to mogla smatrati izravnim napadom u kojem sudjeluje Njemačka.

Još u siječnju je većina u Bundestagu glasovala protiv isporuke Taurusa Ukrajini. Tada je odgovarajući zahtjev podnio Zastupnički klub stranaka Unije (CDU/CSU). Ali, FDP i Zeleni, koji su zapravo za isporuku toga oružja, obrazložili su svoje odbijanje time što je zahtjev Unije povezan s plenarnom raspravom o godišnjem izvještaju povjerenika za obranu.

‘PIJANDURO UPIŠANA, ZGAZIT ĆU TE’! Glavaš brutalno napao Šeksa zbog scene u ‘birtiji’: ‘Vladimire, bliži se vrijeme’

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.