Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Vratili se jutarnji minusi, a za dio Hrvatske upaljena upozorenja: ‘Budite pripravni’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Nastavljaju se gotovo proljetne temperature, a do petka ćemo imati manje oblaka nego proteklih dana,  na kopnu i češće jutarnje temperaturne minuse i slabiji vjetar.

U srijedu će biti pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. Ujutro u unutrašnjosti lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na istoku do umjeren sjeverozapadni.

Na Jadranu slaba i umjerena bura, mjestimice s jakim, lokalno u prvom dijelu dana i olujnim udarima, poslijepodne ponegdje sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom između 10 i 16 °C.

Foto: DHMZ

Narančasta upozorenja za dvije regije

Za dio Hrvatske upaljena su upozorenja zbog potencijalno opasnog vremena. Žuti meteoalarm upaljen je za splitsku i dubrovačku regiju, područje Kvarnera te sjeverne i južne Dalmacije i to zbog pojačane, mjestimice jake i olujne bure, na otvorenom moru i sjeverozapadnjak.

Za srednju Dalmaciju i velebitski kanal upaljeno je narančasto upozorenje zbog jake bure. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova, odnosno 65-100 km/h.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, javlja DHMZ.

Foto: DHMZ

Do petka stabilno, u subotu kiša

Do vikenda u unutrašnjosti većinom sunčano, često mirno, ujutro ponegdje s mrazom, lokalno i kratkotrajnom maglom. Povremeno će biti umjerene naoblake, u subotu i povećane s kojom će povremeno padati kiša, najprije na sjeveru, uglavnom u drugom dijelu dana.




“Na sunčanom Jadranu dani uglavnom mirni, jutra ponegdje s maglom, osobito na sjevernom dijelu. U subotu sa sjevera porast naoblake, gdjegod poslijepodne i navečer moguće i malo kiše. Temperatura zraka neće se znatnije mijenati”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

HAK: Zbog vjetra zabrane na Jadranskoj magistrali

Zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, upozoravaju u srijedu ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK). Prekinut je promet južnom obilaznicom Bjelovara, zbog prometne nesreće. Obilazno se vozi gradskim prometnicama.

Zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi te na gradskim prometnicama i obilaznicama. Zbog radova na autocesti A1 Zagreb-Ploče-Karamatići zatvoren je silazni krak čvora Posedarje iz smjera Dubrovnika za Pag/Novigrad/Posedarje. Obilazak je preko čvora Zadar centar.




Na autocesti A7 Rupa-Rijeka zbog radova su zatvoreni izlazni krakovi čvora Učka (Matulji) iz smjera Rijeke i Rupe u smjeru Opatije i Pule. Danas od 6 do 16 sati u Čačincima se prekida promet zbog radova na željezničko-cestovnom prijelazu Čačinci II. Obilazno će se voziti županijskim cestama Nova Bukovica-Brezik-Miljevac-Crnac-Orahovica i obrnuto. U prekidu je trajektna linija Sumartin-Makarska.

(VIDEO) Zgodni smetlar za kojim uzdišu Srpkinje opet izazvao pažnju: Održao lekciju svima

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.