Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Umro je Miroslav Lilić, legendarni TV urednik i novinar

Autor: Dnevno.hr

Preminuo je televizijski velikan Miroslav Lilić.

Lillić je rođen je 8. travnja 1944. godine u Siveriću. Diplomirao je jugoslavensku i komparativnu književnost,  a tijekom svoje dugogodišnje karijere radio je kao novinar, direktor programa TV Zagreb i HRT-a, urednik TV Dnevnik, glavni urednik Nove TV, ali i predsjednik uprave najveće hrvatske diskografske kuće Croatia Records.

Šira javnost ga pamti kao čovjeka koji je Jugoslaviji i svijetu rekao da je Josip Broz Tito umro.

Osmislio Program za slobodu

Na Televiziji Zagreb zaposlio se davne 1967., a od 1978. bio je odgovorni urednik Informativno-političkoga programa. Za vrijeme bivše države, u konkurenciji TV dnevnika JRT-a, dvaput osvojio nagradu za najbolje uređen i vođen dnevnik. Direkro programa TVZ-a posatao je 1986. godine.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

U slobodnoj Hrvatskoj Lilić postaje glavni urednik HTV-a.  Tijekom Domovinskog rata osmislio je i sa suradnicima pokrenuo 24-satni “Program za slobodu”. Također, Lilić obnaša dužnost savjetnika glavnog ravnatelja HRT-a za program 1992., da bi od 1994. izabran za predsjednika uprave diskografske kuće Croatia Records.

Također, bio je član uprave Jadran filma, pa osnivač te direktor i glavni urednik programa prve privatne televizije s nacionalnom koncesijom Nove TV. Na HRT se vraća 2005. kao savjetnik glavnoga ravnatelja za program.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.