Screenshot YouTube

U Engleskoj traje najveća evakuacija od Drugog svjetskog rata: ‘Bježite i ne vraćajte se!‘

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Tisuće stanovnika Plymoutha u Engleskoj prisiljene su evakuirati svoje domove zbog transporta neeksplodirane bombe teške 500 kilograma iz Drugog svjetskog rata kroz grad, s ciljem detekcije i neutralizacije eksploziva u moru.

Mještanin je otkrio bombu u svom dvorištu u Keyhamu, a sada se prenosi do trajektnog terminala Torpoint u Devonportu. Evakuacija obuhvaća oko 1219 nekretnina i 3250 osoba, a stanovnicima se neće dopustiti povratak do večernjih sati.

Ministarstvo obrane izvijestilo je da je ova evakuacija jedna od najvećih mirnodopskih operacija u Ujedinjenom Kraljevini od Drugog svjetskog rata.

Ozbiljna uzbuna

“U Plymouthu je u tijeku jedna od najvećih mirnodopskih operacija evakuacije u Ujedinjenoj Kraljevini od Drugog svjetskog rata, gdje britanska vojska i Kraljevska mornarica rade danonoćno kako bi osigurali neeksplodiranu bombu od 500 kilograma.

Htio postaviti bombu u Amazonov centar kako bi ‘ubio 70 posto interneta’. Policiji se sam slučajno odao




“Ozbiljna uzbuna. Izdalo ju je Gradsko vijeće Plymoutha. Bomba iz Drugog svjetskog rata pronađena u Keyhamu bit će prevezena danas, 23. veljače 2024. u 14:00 do trajektnog navoza Torpoint preko Saltash Roada. Vremenski ograničeni kordon bit će postavljen duž ove rute od 13 do procijenjenih 16 sati. Od vas se traži da napustite i držite se podalje od ograđenog područja u ovom vremenskom razdoblju”, pisalo je u poruci na X-u.

Operacija uključuje stručnjake za uklanjanje bombi iz vojske i Kraljevske mornarice, a pretpostavlja se da je bomba pala tijekom intenzivnog bombardiranja njemačkih snaga 22. ili 23. travnja 1941. godine.




 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.