Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Tusk službeno izglasan za novog premijera Poljske: Ovo bi moglo zasmetati Orbanu

Autor: I.G.

Poljski parlament danas je podržao Donalda Tuska kao novog premijera, označivši kraj osmogodišnje vladavine dosadašnje vlade i otvarajući put za obnavljanje odnosa s Europskom unijom. Odluka dolazi u vrijeme kada su deseci milijardi eura iz europskih fondova bili zamrznuti zbog spora s Bruxellesom oko demokratskih standarda. Tusk, bivši predsjednik Europskog vijeća, obećao je poboljšati odnose i odblokirati financijska sredstva.

Parlament je podržao Tuska s 248 glasova za i 201 protiv. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, vođa Poljske seljačke stranke (PSL), članice Tuskove koalicije, pohvalio je Tuska kao borca za demokraciju, pristojnost i pravdu.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Prije Tuska, premijer Mateusz Morawiecki iz stranke Pravo i pravda (PiS) izgubio je glasanje o povjerenju. Kritičari su optuživali PiS za potkopavanje neovisnosti pravosuđa, kontrolu državnih medija i poticanje predrasuda prema manjinama. Tusk će sutra u parlamentu predstaviti plan svoje vlade.

Politička dinamika u Europi

Promjene u Poljskoj mogu utjecati na odnose diljem Europe. Odnosi s Njemačkom i Francuskom mogli bi se poboljšati, a sigurnosna trojka Poljska-Francuska-Njemačka ponovno bi mogla postati aktivna.

Odnosi Poljske s Francuskom također su bili napeti jer je PiS-ova vlada kritizirala predsjednika Emmanuela Macrona zbog njegovih napora u približavanju Kremlju (a Macron je davao sve od sebe). S Tuskom ponovno na čelu Poljske i ispuštanjem pomirljivih zvukova te bi se tenzije vjerojatno smanjile, a sigurnosna trojka Poljska-Francuska-Njemačka mogla bi se vratiti poslu.

izjave za medije.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Očekuje se da će Mađarski premijer Viktor Orbán izgubiti jednog od važnih saveznika, što bi ga moglo učiniti ranjivim u europskim političkim procesima. Ipak, Orbán može tražiti nove saveznike, a promjene u Poljskoj mogu utjecati i na dinamiku u odnosima s drugim zemljama članicama EU.

Podrška Ukrajini

Donald Tusk će imati izazove u oblikovanju političke scene, s obzirom da njegova stranka nije osvojila većinu glasova. Očekuje se da će morati osloniti na koalicijske partnere i suočiti se s opozicijom Mateusza Morawieckog i saveznika PiS-a, predsjednika Andrzeja Dude, koji ima pravo veta.




Burno u Varšavi: Hoće li danas za poljskog premijera biti izabran ljevičar Donald Tusk?

Njegovo ponovno vođenje Poljske također će imati utjecaj na ukupnu europsku političku sliku, a očekuje se da će podržavati Ukrajinu i zauzimati čvrst stav prema Rusiji. Iako neće moći donositi brze promjene, Tusk se vraća u politiku s ambicijom oblikovanja budućnosti Poljske i njezinog položaja u Europskoj uniji.




Tusk će se također morati boriti sa saveznikom PiS-a Andrzejem Dudom, predsjednikom s pravom veta koji je sadašnjem premijeru Mateuszu Morawieckom dao prvu (vjerojatno neuspješnu) priliku za formiranje vlade. Budući da su sljedeći predsjednički izbori tek 2025. godine, očekuje se da će borba Tuska protiv Kaczyńskog potrajati do kasnih rundi.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.