foto: Matija Habljak/PIXSELL

TUGA NA BANIJI! Stožer im ukinuo tople obroke: ‘Ta hrana nam je puno značila, prolaze pored nas kao pored turskog groblja!’

Autor: L.B.

“Suprug je bolestan, po noći mora biti spojen na kisik. Od potresa živimo u kontejneru, a u njemu ne smijem zbog supruga kuhati. U kuću ne smijemo ulaziti”, kroz suze je ispričala baka Danica (81) koja sa suprugom Stevanom (86) živi u selu pored Gline.

“A što da ti kažem, dijete drago. Ta hrana nam je puno značila, a sad su nas ostavili bez toga. Ne znam kako ćemo dalje. Suprug je bolestan, po noći mora biti spojen na kisik. Od potresa živimo u kontejneru, a u njemu ne smijem zbog supruga kuhati. U kuću ne smijemo ulaziti, a obnovili smo štalu u koju smo prebacili neke osnovne stvari” ispričala je jecajući Danica za 24 sata.

Naime, na području Gline i Petrinje osvanulo je nekoliko obavijesti Stožera civilne zaštite u kojima navode kako dio korisnika koji su dobivali topli obrok više  na to nemaju pravo.

‘Od ponedjeljka više nemate pravo na topli obrok’

“Sukladno odluci Stožera Civilne zaštite, od ponedjeljka, 11. listopada 2021., hrana se neće dijeliti korisnicima koji imaju mogućnost pripreme hrane u svojim mobilnim stambenim jedinicama ili kućama. Sukladno odluci, od ponedjeljka više nemate pravo na topli obrok”, stoji u obavijesti Stožera.

“Nikad ni od koga nismo tražili da nam se nešto da. Sve smo postigli svojim rukama, ali najgore je kad vam se oduzme dostojanstvo. To me najviše boli”, dodala je Danica, koja ima dvije kćeri.

‘Prolaze kao da nas nema, kao pored turskog groblja’

Rekla je i da ju je kći zvala kod sebe, ali ona živi u SAD-u.

“Što ćemo mi tamo, mi smo već prestari da odemo. Nakon potresa imala sam dva srčana udara. Sve što smo imali smo izgubili, a puno smo toga imali”, rekla je Danica.




Svoju je ogorčenost situacijom Danica pokazala i na primjeru popisa stanovništva koji se provodi u Hrvatskoj.

“Došla je jedna ljubazna djevojka da nas popiše. Pitala nas je kako se izjašnjavamo, rekla sam joj da sam Turkinja. Ona se šokirala i pitala: ‘Kako mislite Turkinja’. Rekla sam joj da se tako osjećamo jer svi ovdje prolaze kao da nas nema, prolaze kao pored turskoga groblja.

‘Taj mi je obrok jako puno značio. Kad bih ga dobila, znala bih ga ostaviti i za ručak i za večeru’

A u još goroj poziciji je njezina susjeda i imenjakinja Danica Cimeša (59), koja je slijepa.




“Taj mi je obrok jako puno značio. Kad bih ga dobila, znala bih ga ostaviti i za ručak i za večeru, a sad ću morati sama kuhati. Kako ću to napraviti ne znam, ali snaći ćemo se, moramo” , rekla je Danica dok je stajala na pragu svog kontejnera.

“Sama živim, sama sve radim. Ne vidim zadnjih godinu dana, prije sam nešto uspjela razaznati, ali sad vidim samo obrise. Teško je, ali što je tu je. Imam dva psa i mačke i oni su moje društvo. Moj brat je u Somboru i stalno me zove i posjećuje. Želi da odem kod njega, ali ne mogu ići odavde. Tu sam rođena i ovdje želim umrijeti. Primam socijalnu pomoć od 800 kuna, malo je to, ali snalazim se. Osjećamo se jadno i zaboravljeno. Puno su nam obećavali, a napravili nisu ništa” rekla je Danica, koja je godinama radila u mesnoj industriji.

Imala je samo jednu želju – da joj donesu produžni kabel jer nema dovoljno utičnica za sve, ali su joj rekli da pričeka jer trebaju vidjeti što imaju u zalihama. Najgore joj je, kaže, jer su joj cijev za vodu iz kuće do kontejnera postavili na površini pa joj se prilikom većih hladnoća zamrzne te nema uopće vode u kontejneru.

Oglasio se i Stožer

Cijelu situaciju komentirali su iz Stožera, koji je donio odluku.

“Ima kontejnera koji nemaju kuhinje, ali većina kontejnera, uglavnom iz domaće proizvodnje, ima male kuhinje koje imaju kuhalo, pećnicu i sudoper. Naravno, nije to kuhinja kakve su u kućama ili stanovima, ali se u njima može kuhati, pa onda, ako lokalni stožeri donesu takvu odluku, oni više ne bi imali pravo na obrok. No to je odluka lokalnih stožera, mi se u to nismo miješali. I ranije je princip bio da Pleter kuha i dostavlja hranu, a da lokalni stožeri raspodjeljuju tu hranu kome je potrebna”, rekao je glasnogovornik Mladen Pavić.

Pleter je preuzeo kuhanje u siječnju ove godine. Na početku su kuhali nešto manje od deset tisuća toplih obroka dnevno. Taj broj su smanjili na oko 2500 toplih obroka i 500-tinjak suhih, a od danas će još manje ljudi dobivati topli obrok. Topli obroci se spremaju radnim danima, a vikendom se dijeli suha hrana.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.