DEA // Wikipedia

VOLITE KOKAIN I KOLUMBIJU? Onda će vas OVI podaci oduševiti

Autor: Ratko Martinovic

Proizvodnja narkotika ruši rekorde.

Razlog značajnom povećanju proizvodnje koke vjerojatno je sve veća uporaba kokaina. Kolumbija je tako prošle godine srušila rekorde u uzgoju te biljke, i to u vremenima bez velikih narko kartela.

Rekordan uzgoj i proizvodnja kokaina

UN se svojim uredom za droge i kriminal (UNODC) bacio u analizu proizvodnje i trgovine narkoticima, te je otkrio zapanjujuće podatke. Naime, Kolumbija je u vremenima kada navodno ne postoje narko karteli i veliki lordovi srušila rekord u proizvodnji lišća koke, i to za vrtoglavih 31% – oko 1520 tona prerađenog kokaina uzgajano je u obliku lišća biljke koke na 171.000 hektara, čime je čak i obradiva površina skočila za 17% u odnosu na prethodno razdoblje. S time da Peru, Bolivija i Venezuela također ruše rekorde u vlastitoj proizvodnji, no pod domenom ‘lišće koke nije kokain’ (kokain je tek 0.25-0.77 % sadržaja lista). Pitanje koje se postavlja je – tko sadi tolike biljke ako ne postoje narko karteli? Odgovor je donedavno bio – FARC.

Ljevičarski militanti su kroz 52 godine građanskog rata pobili oko 260.000 ljudi i raselili preko sedam milijuna, a u mirovnom sporazumu su ponudili zamjenske kulture za brojne koka uzgajivače – od kave, kakaa do yerba matea. Gašenje FARC-a djelovalo je otprilike kao i gašenje Medellin i Cali kartela – preko noći su stotine manjih skupina preuzele ‘kolač’ i povećale postojeću proizvodnju. Radikalni ljevičari i desničari na ovaj način popunjavaju svoje rastuće budžete i pitanje je kako će predsjednik Iván Duque razriješiti problem pošto je plan aerosolnog dronskog zaprašivanja koka plantaža neslavno propao nakon dokaza o kancerogenosti glifosata. A zanimljivo je bilo uočiti da neki sojevi koke ne reagiraju na herbicid, kao da su GMO biljke.

Je li viski doista zdraviji od kokaina? I gdje je u svemu Hrvatska

Kolumbijska vlada nove je milicije grupno označila kao BACRIM iliti ‘novonastale kriminalne organizacije’. Oko 40% globalne kontrole nad kokainom imaju upravo te skupine, kao i 50% posjeda kolumbijske proizvodnje – pretpostavlja se da broje do 10.000 militanata. SAD godinama lobira za preimenovanje milicija u ‘teroriste’, što bi omogućilo vojnu intervenciju u južnoameričke države. Podsjetimo se, nakon desanta na Afganistan usjevi maka dosegnuli su rekordne brojke. Pad posljednjeg velikog kartela (braća ‘Los Comba’, kartel ‘Norte del Valle’) snagu je dao skupinama kao što su ‘The Black Eagles’, ERPAC, ‘Ejército Popular de Liberación’, ‘Envigado’ (ostatak Medellin kartela), ‘Los Rastrojos’ – no u javnosti je uvriježeno mišljenje kako su politički lideri današnji moguli kokaina. Javna rasprava je gotovo nemoguća pošto je riječ o tradicionalnoj kulturi drevnih naroda.

‘Smatramo li doista da je viski zdraviji od kokaina? Zabrana kokaina ide na ruku jedino crnom tržištu pa se možemo s pravom zapitati ima li ono kakve veze s politikom i zakonodavcima?’ Ta misao otvorila je debatu u SAD-u. Kako uzgoj koke jednostavno nije isplativ za Europu ili SAD jer je ilegalan i bila bi potrebna enormna količina prostora za relativno male količine kvalitetnog kokaina – jedini način je transfer. Zato ju je najekonomičnije proizvoditi u militantnim okruženjima džungli u Andama. Hrvatska po uporabi kokaina ne odudara od EU, osim po cijeni – kokain u Hrvatskoj najskuplji je na svijetu uz najnižu kvalitetu. Dileri rijetko padaju, a čak se i ministri vole pohvaliti fotografijama s roditeljima uživatelja koke. Urbane legende kažu da je upravo kokain omiljena zabava naših političara pa ne sumnjamo da će ih ove vijesti itekako oraspoložiti.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.