VIDEO: Comandante Daniel prisegnuo za 3. mandat uz ‘braću po revoluciji’

Autor: hina

Više od osam tisuća uzvanika bilo je na svečanosti upriličenoj na Trgu revolucije veličanstveno uređenom za tu prigodu, sa slavolukom pobjede načinjenim od više tisuća cvjetova.

Nekadašnji gerilac Daniel Ortega počeo je u utorak svoj treći predsjednički mandat, drugi zaredom, na čelnoj dužnosti u Nikaragvi, jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, sa solidnom većinom u parlamentu zbog koje oporba strahuje od autokratske vladavine režima.

Daniel Ortega je prisegnuo u nazočnosti kolega iz svijeta, među kojima su bili Iranac Mahmud Ahmadinedžad, čija se zemlja zbog nuklearnog programa našla u diplomatskom sporu sa Zapadom, te Venezuelac Hugo Chavez.

Više od osam tisuća uzvanika bilo je na svečanosti upriličenoj na Trgu revolucije veličanstveno uređenom za tu prigodu, sa slavolukom pobjede načinjenim od više tisuća cvjetova.

“Čitavo čovječanstvo želi mir u dostojanstvu, radu, pravednosti (…) Samo se u miru možemo sučeliti s izazovima siromaštva i krajnje bijede kao posljedica gospodarskog modela”, poručio je Ortega u govoru.

“Comandante Daniel” koji je zelenu vojnu odoru zamijenio bijelom košuljom, izabran je u studenome sa 62 posto glasova birača, što oporba ne priznaje.

Predsjednik Ahmadinedžad je po dolasku u Managvu rekao da je “veoma sretan što je na tlu revolucije”. “Ova dva naroda (nikaragvanski i iranski), iz različitih krajeva svijeta, bore se za uspostavu solidarnosti i pravde”, rekao je, pozdravivši svog “brata po revoluciji Ortegu”.
Ortega je između 1985. i 1990. bio prvi izabrani predsjednik Nikaragve, pošto je sandinistička gerila, koje je bio jedan od glavnih vođa, 1979. svrgnula Somozinu diktaturu.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.