twitter

Težak smog u glavnom gradu Indije pogoršan festivalskim vatrometom

Autor: Hina

Zagađenje zraka u indijskom glavnom gradu New Delhiju poraslo je do zabrinjavajućih razina u četvrtak nakon što je lokalno stanovništvo ispaljivalo vatromet do dugo u noć radi proslave festivala Diwali.

Prema dva pokazatelja zagađenja, kvaliteta zraka je vrlo loša te visoke razine zagađenja ukazuju na to da bi dugotrajna izloženost takvom zraku mogla uzrokovati bolesti dišnog sustava.

Spomenutim pokazateljima mjeri se koncentracija sitnih otrovnih čestica, odnosno čestica čiji je promjer manji od 2,5 mikrometara, koje zbog svoje veličine mogu dospjeti duboko u pluća.

Iz američkog su veleposlanstva poručili da je količina štetnih čestica u središnjem Delhiju porasla na 689, što je izvanredno stanje i predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.

Količina štetnih čestica u zraku koja se smatra sigurnom je 50 ili manje.

 

Radna skupina koja djeluje pod državnim odborom za zaštitu okoliša sastaje se danas kako bi procijenila situaciju, rekao je gradski glasnogovornik za Reuters.




Mali broj građana nosi preporučene zaštitne maske kada napuštaju domove, rekreativci i prolaznici u blizini parlamenta rano u utorak nisu nosili maske.

Prošlog je mjeseca Vrhovni sud dozvolio korištenje pirotehničkih sredstava koja ne zagađuju okoliš u sklopu proslave festivala Diwali, i to samo na dva sata uvečer.

Međutim, “zelena” pirotehnička sredstva nisu bila dostupna na prodaju te je tijekom večeri ispaljena velika količina standardnog vatrometa.

Vlasti nisu bile sklone uvesti zabranu korištenja pirotehničkih sredstava kako ne bi uvrijedili članove većinski hinduističke zajednice, čiji je najveći festival Diwali – Festival svjetla.

“Odluka Vrhovnog suda o upotrebi pirotehničkih sredstava nije ispoštovana, dok su upozorenja Vlade bila ograničena na nekoliko novina i internetskih stranica”, kazala je članica Greenpeace-a Sunil Dahiya.

twitter

Očiti nedostatak zabrinutosti oko zagađenog zraka, bilo zbog neznanja ili apatije, daje političarima pokriće koje im je potrebno jer se nisu dovoljno posvetili problemu, kažu aktivisti za zaštitu okoliša.

Štetne čestice mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Gradski su liječnici prijavili porast broja pacijenta s bolestima dišnog sustava.

Zagađenju zraka doprinosi i dim iz okolnih sela koji se stvara jer zemljoposjednici u ovo doba godine pale strništa kako bi se pripremili za zimsku sjetvu.

Slabi vjetrovi i hladan zrak zadržavaju zagađeni zrak u nizini i pogoršavaju problem.

Ministar New Delhija grad je i ove godine usporedio s “plinskom komorom”. Prošle je godine zbog zagađenja proglasio krizu, zatvorio škole na tjedan dana te savjetovao građanima da ne napuštaju domove.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.