Student kojeg su ubili partizani bit će proglašen blaženim u nedjelju

Autor: hina

Kako je u utorak na konferenciji za novinare najavio ljubljanski nadbiskup Anton Stres, pripreme za kongres završavaju, a njegov središnji događaj bit će misa tijekom koje će biti proglašen blaženim prvi slovenski mučenik.

Alojzij Grozde, student i katolički laik, kojega su ubili slovenski partizani, bit će proglašen blaženikom i mučenikom na Slovenskom euharistijskom kongresu što će se u nazočnosti državnog tajnika Svete Stolice kardinala Tarcisija Bertonea u nedjelju održati u Celju.

Kako je u utorak na konferenciji za novinare najavio ljubljanski nadbiskup Anton Stres, pripreme za kongres završavaju, a njegov središnji događaj bit će misa tijekom koje će biti proglašen blaženim prvi slovenski mučenik.

Na stadionu u Celju gdje će se održavati kongres očekuje se oko 25.000 vjernika iz cijele Slovenije.

Misa počinje u 11 sati, a služit će ju državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone.

Papa Benedikt XVI. odobrio je potkraj ožujka dekret o beatifikaciji Alojzija Grozdea (1923.-1943.) i njegovu proglašenju mučenikom vjere.

Ubijen zbog vjerskih uvjerenja

Mladoga katoličkog laika i člana tadašnje Katoličke akcije, koji je studirao u Ljubljani, ubili su partizani kad je posjetio rodni kraj u pokrajini Dolenjskoj.
Crkva je pokrenula postupak njegove beatifikacije zbog svjedočenja da je bio mučen i ubijen zbog svojih vjerskih uvjerenja i ostavljen nepokopan na mjestu pogibije.

Partizanska memoaristika pak navodi kako ga je na smrt osudio partizanski prijeki sud i da nije bilo mučenja. I povodom postupka beatifikacije u slovenskom tisku pojavile su se tvrdnje kako su partizani Grozdea ubili jer su ga smatrali talijanskim špijunom i tvrdili da je kod njega pri uhićenju pronađena talijanska propusnica koju su dobivali samo “povjerljivi” okupatorski suradnici.

Ljubljanski nadbiskup i metropolit Stres naglasio je da će euharistijski kongres biti izrazito vjerski događaj i da je Crkva tijekom postupka vođenog radi Grozdeove beatifikacije izbjegavala svaku politizaciju u javnosti.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.