Stručnjaci: S. Koreja može napraviti 20 nuklearnih bombi

Autor: I.G./Aljazeera

Sjeverna Koreja ima materijal za 20 nuklearnih bombi do kraja 2016. godine.

Sjeverna Koreja imat će dovoljno materijala za 20 nuklearnih bombi do kraja ove godine s poboljšanim postrojenjima za obogaćivanje urana i trenutnim zalihama plutonija, nove su procjene stručnjaka za oružje.

Sjeverna Koreja optužila je SAD da gura Korejski poluotok “do točke eksplozije”, nakon što su dva američka bombardera B-1B nadlijetala u utorak Južnu Koreju, demonstrirajući silu prema Sjevernoj Koreji, četiri dana nakon njenog petog nuklearnog pokusa.

Pjongjang je desetljećima izbjegavao sankcije Ujedinjenih naroda kako bi razvio proces obogaćivanja urana i vodio samoodrživi nuklearni program, koji je sposoban proizvesti šest nuklearnih bombi godišnje, rekli su stručnjaci za oružje.

Kako dodaju, pravu nuklearnu sposobnost izolirane države nije moguće provjeriti.

Južna Koreja tvrdi da se Sjever priprema za još jedan nuklearni test – što je znak da mu ne nedostaje materijala da to uradi.

Pjongjang ima izobilje rezervi urana i više od deset godina radi na projektu obogaćivanja ovog materijala do nivoa oružja, tvrde stručnjaci.

Taj projekt, za koji se vjeruje da se značajno proširio, najvjerojatnije je izvor do 150 kilograma veoma obogaćenog urana godišnje, kaže Siegfried Hecker, vodeći stručnjak za nuklearni program Sjeverne Koreje.




Ta količina je dovoljna za proizvodnju šest nuklearnih bombi, rekao je Hecker, koji je 2010. godine posjetio glavno sjevernokorejsko nuklearno postrojenje Yongbyon, navodi se izvještaju objavljenom na stranici Sveučilišta “John Hopkins” u Washingtonu.

Kada se tome dodaju zalihe plutonija, čija se količina procjenjuje na 32 do 54 kilograma, ova zemlja ima materijal za 20 nuklearnih bombi do kraja 2016. godine, dodaje Hecker.

 




Autor:I.G./Aljazeera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.