Foto: AlexeixDruzhinin/Guliver

PUTINOV PAKLENI PLAN ZA PLIN: Stupa na snagu 1. travnja! ‘Ako se takve isplate ne izvrše, smatrat ćemo to propustom kupaca’, poručeno je

Autor: Dnevno.hr

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor u Moskvi nakon što je potpisao dekret kojim se nalaže da strani kupci moraju plaćati ruski plin u rubljama od petka, a ugovori se prekidaju ako se ta plaćanja ne izvrše. Putin je rekao da je “ekonomski rat” protiv Rusije počeo prije nekoliko godina, piše BBC. Mediji javljaju kako je ruski predsjednik vrlo jasno rekao da je krajnji rok da se plin počne plaćati u ruskoj valuti 1. travnja.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin prije tjedan dana rekao je da će početi prodavati plin “neprijateljskim” zemljama u rubljama, nakon što je, kako je rekao, zamrzavanje ruske imovine od strane niza zemalja Zapada uništilo povjerenje Moskve, no ispoštovat će ranije potpisane ugovore. Također je naglasio da za one koji plin ne budu plaćali u rubljama, neće biti plina.

“Postojeći ugovori o snabdijevanju plina bit će obustavljeni ako kupci iz neprijateljskih zemalja ne ispune nove uvjete plaćanja”, zaprijetio je Putin.

Prema tom njegovom planu kupci ruskog plina iz “neprijateljskih zemalja” morat će otvoriti račun u rubljama u nekoj od ruskih banaka koje nisu pod sankcijama. Od 1. travnja morat će otvoriti posebne ruske bankovne račune za prijenos stranih sredstava, a banka će ih koristiti za kupnju rubalja.

“Ako se takve isplate ne izvrše, smatrat ćemo to propustom kupaca, sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze”, poručio je Putin.

“Nitko nam ništa ne prodaje besplatno, a nećemo se ni baviti humanitarnim radom – odnosno prekinut će se postojeći ugovori”, jasna je ruska poruka. Predsjednik Rusije je istaknuo da je uredba o plaćanju plina u rubljama korak k financijskom suverenitetu Ruske Federacije. Također je naglasio da su te cijene su višestruko niže od onih tržišnih.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.