Wikimedia

PUTIN O NACIONALNIM MANJINAMA: ‘Žele tu živjeti? Nek pričaju ruski i poštuju ruske zakone, posebnih povlastica – nema!’

Autor: T. Budak

"Rusija ne treba manjine. Manjine trebaju Rusiju, a mi im nećemo dati posebne povlastice, ili pokušati promijeniti naše zakone kako bi odgovarale njihovim željama, bez obzira kako glasno viču "diskriminacija", kazao je svojedobno Putin nakon čega se zbog aplauza zatresao ruski parlament.

Milorad Pupovac, predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, prometnuo se u “tihog vladara iz sjene” zbog kojeg se mijenjaju zakoni, na čiji se zahtjev miču ploče poginulim braniteljima i koji često presuđuje pri sastavljanju vlade.

Tako se često dogodi da velike odluke koje se tiču hrvatskog naroda donosi jedna nacionalna manjina. Tako je to uređeno zakonom, a upravo takav zakon provodi se u većini demokratskih zemalja.

Zakon o nacionalnim manjinama je kao pisani akt besprijekoran, no… Što kada dođe do drske zloupotrebe svojih prava, kao što to čini Milorad Pupovac? I kako bi njegova politika prošla, recimo, u Rusiji?

Nikako.

Vladimir Putin je 04.02.2013. u Dumi održao govor o nacionalnim manjinama nakon čega je parlamentom odzvanjao petominutni aplauz. Evo što je kazao:

“U Rusiji žive Rusi.  Bilo koje manjine, u bilo kojem mjestu, ako žele živijeti u Rusiji, raditi i jesti u Rusiji, trebaju govoriti ruski, i trebaju poštivati ruske zakone.

Ako oni vole šerijatsko pravo, onda ćemo ih savjetovati da idu na ona mjesta gdje je to državni zakon.




Rusija ne treba manjine. Manjine trebaju Rusiju, a mi im nećemo dati posebne povlastice, ili pokušati promijeniti naše zakone kako bi odgovarale njihovim željama, bez obzira kako glasno viču “diskriminacija”.

Na nama je da se naučimo, gledajući samouništenje u Americi, Engleskoj, Nizozemskoj i Francuskoj, ako želimo preživjeti kao nacija.

Ruski običaji i tradicija nisu kompatibilni s izostankom kulture ili primitivnih načina života u većine manjina.




Kada časno zakonodavno tijelo razmišlja o usvajanju novih zakona, mora prvenstveno imati na umu nacionalni interes obzirom da manjine nisu Rusi.”

Nakon ovog govora, ovacije ruskih političara trajale su gotovo pet minuta.

Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.