Wikimedia Commons

PORTUGAL ODAHNUO! Ugašen najsmrtonosniji požar u novijoj povijesti, još nekoliko požara aktivno

Autor: Hina

Zapovjednik agencije za civilnu zaštitu Victor Vaz Pinto otkrio je da je vatra u blizini grada Pedrogao Grandea ugašena. To je bio najveći požar ikad zabilježen na iberskom poluotoku

Vatrogasci su u srijedu ugasili najsmrtonosniji požar u novijoj portugalskoj povijesti, iako vatra još gori na nekim mjestima u središnjim i drugim dijelovima države.

Najveći požar je buknuo u subotu, proširio se nevjerojatnom brzinom i ubio 64 ljudi koji su pokušali automobilima napustiti opkoljena sela u brdovitom području, udaljenom oko 200 kilometara od Lisabona prema sjeveroistoku.

Ozlijeđeno je više od 150 ljudi.

Zapovjednik agencije za civilnu zaštitu Victor Vaz Pinto otkrio je da je vatra u blizini grada Pedrogao Grandea ugašena. To je bio najveći požar ikad zabilježen na iberskom poluotoku.

Drugi požar sjeverno od tog grada i dalje gori, zbog čega je evakuirano nekoliko sela, no očekuje se da će idućih dana pasti abnormalno visoke temperature što će pomoći vatrogascima u borbi protiv plamena.

Portugalski premijer Antonio Costa zatražio je objašnjenje oko toga što je pošlo po krivu u prvotnim operacijama hitnih službi, a takvi bi zahtjevi mogli postati sve glasniji s daljnjim gašenjem vatre.

Policija smatra kako su vatru uzrokovale munje, a da se ona proširila takvom brzinom zbog velike sparine, visokih temperatura i jakih vjetrova.




No istražitelji su u srijedu rekli kako će razmotriti izjave čelnika doborovoljnih vatrogasnih društava Jaimea Marte Soaresa koji je izrazio sumnju da požar ima “kriminalno porijeklo”.

Prema podacima Europskog informacijskog sustava za šumske požare, izgorjelo je više od 40 tisuća hektara portugalske šume.

Vlasti su zabrinute da bi tijekom srpnja i kolovoza moglo biti još požara jer meteorolozi predviđaju neobično vruće ljeto, a u tim mjesecima su oni najčešći.




Vatra je prošle godine uništila sveukupno 115 tisuća hektara portugalske šume, što je područje veliko kao oko 100 tisuća nogometnih igrališta.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.