‘Izrael ima mentalitet države-terorista, ponašaju se kao razmažena derišta’

Autor: Marko

Turska je službeno reagirala nakon izraelskog napada na Siriju i nije posve jasno je li u pitanju iskrena tvrdnja ili licemjerje.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan dao je službenu izjavu kojom je u velikoj kontradikciji s tvrdnjama da SAD putem Turske financira i naoružava protudržavne elemente u Siriji.

'Izrael je država-terorist'

'Oni koji tretiraju Izrael kao razmaženo derište mogu od njih svašta očekivati, u svakom trenutku. Kao što ponavljam, Izrael ima mentalitet za vođenje državnog terorizma. Trenutno nema naznaka što mogu uraditi i gdje. Ne možemo narušavanje zračnog prostora smatrati prihvatljivim. Ono što Izrael radi je potpuno u suprotnosti sa međunarodnim zakonom, a to zaslužuje više od osude – zabrinut sam što je u ovakvoj situaciji svaki budući scenarij moguć', izjavio je Erdogan, prenosi Al Jazeera.

Ova izjava je posebno zanimljiva jer je Erdogan stalni kritičar izraelske politike koju je već više puta prozvao 'terorističkom', no u ovom slučaju nije bitno različita od turske jer se ovu državu smatra snažnim kolaboracionistom američkih interesa u regiji te je se povezuje s napadima sirijske oporbe koju Al Assad također naziva 'terorističkim elementom'.

'Treba oružano kontrolirati Libanon i Siriju'

Izraelski ministar obrane Ehud Barak pomirljivo i nedefinirano odgovara na ovakve optužbe. 'Ne mogu dodati ništa o onome što ste pročitali u novinama o događanjima u Siriji prije nekoliko dana. To je još jedan dokaz da kada nešto kažemo mi to zaista i mislimo. Mi ne mislimo da bi trebalo biti dozvoljeno unošenje naprednih sustava naoružanja u Libanon, Hezbollahu iz Sirije, kada al-Assad propadne'.

Al Assad je reagirao na ovo priznanje s izjavom da se Sirija i dalje može nositi s trenutnom agresijom i prijetnjama. Izraelci i ostale 'zabrinute' snage smatraju kako Al Assad može izgubiti kontrolu nad kemijskim oružjem ukoliko izgubi kontrolu nad državom. Interesantno je kako nitko ne spominje pravi izvor financiranja tih 'antivladinih elemenata'. Ista ta oporba oštro je napala Al Assada zbog nesposobnosti protuudara na Izrael.




'Iran i Libanon će platiti'

Umjesto smirivanja situacije, novi/stari izraelski premijer Benjamin Netanyahu usred sklapanja nove Vlade poručuje da će Izrael riješiti 'nagomilavanje oružja' u neposrednoj blizini. Apostrofirao je i libanonski Hezbollah i Iran kao jedine preostale saveznike Al Assadovog režima. Također je dodao da će Libanon i Iran platiti za pomoć Siriji.

SAD i zapadni promatrači situacije nisu previše burno reagirali na sukob iako je evidentno da Izrael krši međunarodno pravo. S druge strane, sirijski problem je netko morao potencirati, a teško je ne vjerovati da Turska nema nikakve veze s oporbom. Al Assadov režim sve je više na udaru iz svih kuteva i pitanje je kako će sve završiti ukoliko Izrael uđe u potpuno otvoren sukob.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.