Bundeswehr

Evakuirano stanovništvo nakon što je Bundeswehr zapalio tresetište: Ministrica se ispričava

Autor: Hina

Vlasti regije Emsland na sjeveru Njemačke proglasile su izvanredno stanje zbog požara tresetišta koji je izbio prije dva tjedna nakon vježbi Bundeswehra na ovom terenu a koji sada prijeti okolnim selima.

„Vlasti savezne države Donja Saska naložile su evakuaciju sela Veliki i Mali Stavern s po oko 1100 stanovnika a ako se požar ne ugasi morat će biti evakuirano i mjesto Soegel sa 7500 stanovnika“, priopćio je krizni stožer regije Emsland.

Prema informacijama kriznog stožera požar u Emslandu bi se mogao proširiti zbog jakih naleta vjetra na sjeveru Njemačke.

Tresetište se zapalilo prije dva tjedna nakon što je Bundeswehr na ovom području testirao nove rakete. U međuvremenu gori preko 800 hektara pokrivenog tresetom.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen ispričala se u međuvremenu zbog požara kojeg je uzrokovao Bundeswehr.

„U ime Bundeswehra se ispričavam svim stanovnicima područja koji ispaštaju zbog posljedica požara“, rekla je Von der Leyen za Osnabruecker Neue Zeitung. Ona bi u subotu trebala posjetiti pogođena područja.

Iz kriznog stožera su poručili da je požare treseta teško gasiti i kontrolirati jer oni često bukte ispod površine. Pritom se radi o tresetištima bez vode koja su kroz rekordno toplo ljeto dodatno isušena.




Ministrica obrane je najavila istragu koja bi trebala pokazati je li testiranje streljiva u isušenom tresetištu bilo „neophodno“.

„Požar se nije smio dogoditi“, stoji u priopćenju ministarstva.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.