‘Dugotrajna praksa podmićivanja’ Daimlera AG

Autor: dnevno.hr

Daimler AG osiguravao je poslove u Rusiji, Kini, Egiptu, Turskoj, Nigeriji, Iraku i još najmanje 16 zemalja koristeći se 'dugotrajnom praksom podmićivanja', zbog čega će platiti odštetu u iznosu od 185 milijuna dolara.

Američko ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnice protiv njemačkog proizvođača automobila Daimler AG zbog davanja milijuna dolara mita različitim stranim dužnosnicima kako bi kupovali njihova vozila.

Industrijski div platit će 185 milijuna dolara odštete.

Između 1998. i 2008. godine, Daimler AG osiguravao je poslove u Rusiji, Kini, Egiptu, Turskoj, Nigeriji, Iraku i još najmanje 16 zemalja koristeći se ‘dugotrajnom praksom podmićivanja’, naveli su američki istražitelji.

U tužbi se spominje potkupljivanje stranih dužnosnika skupocjenim automobilima, a neki su, primjerice u Turkmenistanu i Liberiji, na dar dobivali i oklopna vozila.

Prema američkim zakonima, proizvođač Mercedesa kriv je za urotu i krivotvorenje poslovnih podataka.

Ukoliko se nagodba provede do kraja, biti će to još jedan u nizu dogovora američke Vlade i stranih kompanija oko optužbi za mito. Zbog istog problema, u prosincu je Siemens platio 1,3 milijarde dolara kazne.

Iako za sada nema odgovora iz Daimlera, Reuters javlja da tvrtka priznaje krivnju i da je spremna na punu suradnju s pravosudnim organima.




U deset godina, koliko je ova praksa trajala, Daimler AG platio je desetke milijuna dolara mita kako bi za uzvrat osigurao poslove vrijedne stotine milijuna dolara.

Istragu je pokrenuo SEC, nakon što je David Bazzeta, revizor u Daimler korporaciji, prijavio informaciju da poslovne jedinice u Njemačkoj i Rusiji ‘nastavljaju imati tajne bankovne račune za podmićivanje stranih političara’.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.