Crnogorci sumnjiče Hypo banku za pranje novca

Autor: hina

Podgorički Monitor piše da su sumnjive transakcije Hypo banke predmet nadzora službi, te da crnogorska središnja banka i državna uprava za sprječavanje pranja novca o tome posjeduju svu dokumentaciju.

Crnogorska uprava za sprječavanje pranja novca provjerava pojedine sumnjive transkacije Hypo Alpe Adria banke, koja se nalazi pod nadzorom nadležnih državnih tijela, potvrdio je podgoričkom tjedniku Monitor direktor te uprave Predrag Mitrović.

Monitor u broju od petka piše da je riječ o 60 milijuna aranžmana te banke s lancem tvrtki i osoba koji se dovode u vezu sa Darkom Šarićem, kojega srpsko pravosuđe sumnjiči za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike.

Tvrtke s adresa na Maršalskim otocima i drugim off shore odredištima davale su jamstva, obično s visokim polozima u gotovini, za kredite koje je povlačila Šarićeva tvrtka iz Pljevalja. Monitor tvrdi da je Hypo Alpe Adria banka služila kao posrednik za transfere toga novca.

Monitor je objavio podatke prema kojima je u razdoblju od siječnja 2008. do prosinca 2009. preko Hypo Alpe Adria banke Šarićeva tvrtka “Mat kompani” povlačila višemilijunske kredite, za koje su jamstva davale obično off shore tvrtke u polozima u gotovini.

Podgorički tjednik piše da su takve transakcije nesvakidašnje i obično su predmet nadzora službi, te da crnogorska središnja banka i državna uprava za sprječavanje pranja novca o tome posjeduju svu dokumentaciju.

Monitor također tvrdi da su krediti koje su Hype Alpe Adria banka i tvrtka za leasing koja pripada toj grupaciji odobravale “Mat company” iznosili od jednog do sedam milijuna eura, te da je posljednji takav aranžman, u iznosu od blizu tri milijuna eura, odobren u jeku istrage protiv Šarića, 30. prosinca prošle godine.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.