Foto: Wochit/AFP

AUSTRIJA NAKON KURZA, ISTRAGA ZBOG KRIVOKLETSTVA: Prisegnuo novi kancelar, no kritičari ne vjeruju da će biti ‘svoj čovjek’!

Autor: L.B.

Alexander Schallenberg, iskusni diplomat u ponedjeljak je prisegnuo za novog austrijskog kancelara, samo dva dana nakon što je odstupio bivši predsjednik vlade Sebastian Kurz zbog istrage o korupciji koja je pogodila vladajuću koaliciju.

Svečanu prisegu vodio je predsjednik Austrije, Alexander Van der Bellen koji je kazao kako “svi očekuju da se vlada sad vrati na posao“.

Schallenberg je na premijersku funkciju stigao s one ministra vanjskih poslova, na kojoj je bio od 2019. godine, javlja N1.

Kritičari ne vjeruju da će Schallenberg biti svoj čovjek

Iako ga se već tada smatralo vrlo bliskim Kurzu, najmlađem premijeru u austrijskoj povijesti, Schallenberg je u ministarstvo ušao kao nestranačka osoba. Po struci je pravnik, a otac mu je bio veleposlanik u Indiji, Španjolskoj i Francuskoj.

“S vicekancelarom Wernerom Koglerom učinit ću sve u svojoj moći da nadiđemo razlike koje su se pojavile“, rekao je u prvom obraćanju na funkciji kancelara.

Ostavku bivšeg premijera tražili su Zeleni, manjinski partneri u vladi predvođenoj konzervativcima, nakon što je pokrenuta istraga protiv njega i još devetero ljudi zbog sumnje u korupciju i podmićivanje.

Iako poriče optužbe, Kurz je odstupio, no ostat će čelnik konzervativaca i vraća se u parlament kao šef kluba zastupnika svoje stranke.




Međutim, kritičari ne vjeruju da će Schallenberg kao relativni politički novak biti svoj čovjek, piše agencija Reuters.

Protiv Kurza se u odvojenom slučaju vodi istraga zbog krivokletstva

“Sve oporbene stranke slažu se da nema promjene Kurzova sustava. On još uvijek ima sve konce u svojim rukama, a novi kancelar Schallenberg dio je Kurzova sustava”, rekao je za ORF radio socijaldemokrat Kai Jan Krainer koji je bio u parlamentarnoj komisiji u sklopu istrage o mogućoj korupciji u prethodnoj Kurzovoj vladi.

Kritičari optužuju 35-godišnjeg Kurza za nadzor sustava koji zaobilazi pravila u pitanjima kao što su financiranje stranaka i imenovanja u državnim firmama. Protiv Kurza se u odvojenom slučaju vodi istraga zbog krivokletstva, ali on tvrdi da su sve optužbe lažne.




Antikorupcijski tužitelji sumnjiče konzervativne dužnosnike iz ministarstva financija za korištenje javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamjenu za praćenje i favoriziranje Kurza i njegove stranke u anketama 2016. godine, kada je Kurz htio preuzeti vodstvo stranke. Uspio je u tome i pobijedio na parlamentarnim izborima iduće godine.

Predsjednik Alexander Van der Ballen ispričao se u nedjelju naciji zbog “imidža politike koji je iznesen” i dodao da je ta epizoda ozbiljno poljuljala povjerenje javnosti u političke institucije te da je prije svega na vladi da vrati povjerenje građana.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.