FOTO: Cropix

Jedna stvar je kumovala tragediji: Vještak progovorio o Banožiću

Autor: Dnevno.hr

Ministar obrane Mario Banožić izazvao je u subotu ujutro prometnu nesreću u kojoj je poginula jedna osoba, potvrdio je DORH. Premijer Plenković smijenio je Banožića, a dužnost ministra obrane preuzet će dosadašnji državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, brigadni general iz Višnjice pored Lepoglave.

Banožić je išao u lov kad se nesreća dogodila. U nesreći je poginuo 40-godišnji Goran Šarić iz Privlake, otac dvoje djece. Banožić je po gustoj magli svojim terencem pretjecao kamion i izravno se sudario s kombijem koji je dolazio iz drugog smjera, potvrdio je DORH.

Nesreća se dogodila u 6:15 sati, na izlazu iz Vinkovaca u smjeru Županje. Banožić je na hitni prijem vinkovačke bolnice primljen u 6:40 sati, a potom je prebačen u KBC Osijek. Iz osječke bolnice su izvijestili da je Banožić na intenzivnoj, da ima ozljede mozga, prsa i ekstremiteta te da nije u životnoj opasnosti. Ne sjeća se nesreće, tvrdi liječnik.

Razvoj događaja pratite na našem portalu

20.40 Banožić će biti prijavljen

Policija je u nedjelju najavila da će podići kaznenu prijavu bivšeg ministra obrane, Marija Banožića, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu. Policija je ustvrdila da je Banožić kršenjem prometnih propisa izazvao nesreću u kojoj je poginuo 40-godišnji Goran Šarić iz Privlake.

Prema priopćenju policije, Banožić je, kršeći prometna pravila, izazvao sudar u kojem je stradao Šarić. Glasnogovornik policije, Dragoslav Živković, istaknuo je da će bivšem ministru, ako državno odvjetništvo prihvati prijavu, prijetiti kazna od jedne do osam godina zatvora.

19.00 Husinec: Takav auto nije za pretjecanje




Sudski vještak za promet Goran Husinec gostovao je u Dnevniku N1 televizije i komentirao tešku prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula, a sada već bivši ministar obrane Mario Banožić je teško ozlijeđen.

Husinec kaže da se inače duže čeka na toksikološki nalaz. “Obično se čeka oko tjedan dana, radi se analiza na droge, alkohol i sve drugo. To će trajati, ne ide to tako brzo. Ići će prometno pa meteorološko vještačenje itd. Vjerojatno nije dovršena ni obdukcija. To ide polako”, rekao je.

Bivši ministar je prijavljen za ubojstvo iz nehaja, a Husinec navodi da će cijeli proces potrajati godinama. “On je okrivljeni. Nevjerojatno je kako su ga brzo stavili za okrivljenog; inače to dugo traje. Sada ide normalan sudski proces, to će trajati sigurno nekoliko godina, vidjet ćemo kako će to sve skupa završiti”, rekao je.




16.30 Stižu svjedočanstva o preminulom: ‘Bio je dobar’

Marko Vidović, umirovljeni nastavnik fizike i kemije u mjesnoj osnovnoj školi, za Jutarnji list je dao nekoliko riječi o pokojnom Goranu.

“Uvijek kada netko mlad ode svi govorimo kako je bio dobar, ali Goran je stvarno bio takav. Uljudan, pristojan i vrijedan čovjek, kojeg poznajem još od djetinjstva, jer sam mu predavao kemiju, fiziku, prvu pomoć i obranu i zaštitu, a bio sam mu i trener u našoj rukometnoj sekciji. Nikada nisam čuo nikoga tko je na njega imao bilo kakvu primjedbu, a uvijek se isticao odgovornim društvenim ponašanjem. Kada nas je ljetos poharalo nevrijeme i kada su nam kuće ostale bez krovova, on je išao redom i uz svoj posao od kojeg je živio dodatno i pomagao ljudima da se saniraju posljedice nevremena”, rekao je Vidović o svom bivšem učeniku i sumještaninu.

“Sjećam se da je još u osnovnoj školi govorio kako će ići na neki zanat. Bio je dobar, vrlo dobar učenik i uvijek je pričao da će završiti za nekog majstora. Bio je, inače, dobar rukometaš, iako je bio dešnjak ja sam ga koristio na desnom krilu, gdje se isticao svojim izvijanjem i ubojitošću, pa sam mu govorio da bi trebao otići u neki ozbiljniji klub trenirati, da ima perspektivu, ali on mi je rekao da se od rukometa ne može živjeti i da mora završiti neku tehničku školu. Tako je i bilo. Svi ga znamo kao cijenjenog i poštenog majstora. Znam da je jedno vrijeme bio i u Njemačkoj. Što reći, cijelo selo je u šoku, zovemo jedni druge i kukamo si međusobno, jer je ovo već četvrti izgubljeni mladi život u kratkom razdoblju. Velika je to tuga”, rekao je.

Banožić s edemom mozga prebačen na intenzivnu: Doznali smo o kakvim se teškim ozljedama radi

14:00 Liječnici iz KBC-a Osijek drže presicu

Zamjenik ravnatelja bolnice Krunoslav Šego dao je izjavu za medije.

“Izvan je životne opasnosti. Nalazi ne pokazuju nikakvu progresiju ozljeda. I dalje se ne sjeća nesreće, i dalje nije pri punoj svijesti. S njim se može komunicirati, ali to nije puna svijest”, rečeno je.

Dodali su: “Ne vjerujem da policija u ovom stanju može dobiti nekakve relevantne informacije od njega”, rekao je.

13:10 Ministar Davor Božinović upitan je li Banožić vozio prebrzo i bio pod utjecajem alkohola

“Sigurno će se u jednom trenutku na to referirati, nisam siguran hoće li to separatno objaviti. Nije objavljeno jer se provodi… Jučer je bio očevid, danas je kaznena prijava, ide kriminalističko istraživanje svojim dijekom. Policija i ŽDO imaju informaciju, kad oni odluče objaviti, to će i napraviti”, rekao je.

“Županijsko državno odvjetništvo je od početka preuzelo očevid”, rekao je.

Na dodatna novinarska pitanja kako je moguće da nema informacije o tome kojom je brzinom vozio njegov dojučerašnji kolega i je li bio alkoholiziran rekao je da ne izbjegava odgovor, ali da se takve informacije njemu ne podnose u kriminalističkom istraživanju.

12:50 Izjavu dao premijer Plenković

Rekao je da se sutra kreće u imenovanje novog ministra obrane.

“Sutra ćemo početi konzultacije na tu temu. Predložit ćemo saboru novog ministra”, rekao je.

“Tomo Medved je jučer bio kod njega i s obitelji. Čuli smo se s liječnicima, i dalje je u stanju koje je zabrinjavajuće. Mislim da će se KBC Osijek danas ponovno oglasiti. On se oporavlja od teških tjelesnih ozljeda koje je zadobio u toj tragičnoj nesreći. Posjetit ću ga, samo moramo odabrati trenutak”, rekao je.

O dva plakata u Vukovaru rekao je: “Bolje dva plakata nego dvije kolone”, rekao je.

Novinari su ga pitali ima li informacija da je Banožić bio pod utjecajem alkohola.

“Nemam. Pa ja to uopće neću komentirati. Imate ŽDO, imate liječnike… Ja to nisam čuo.

“Mi ćemo provesti konzultacije tko će biti novi ministar”, rekao je.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

12:30 Stigao i Božinović

Uz predsjednika vlade na Interliberu su potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, najavili su iz vlade.

11:30 Čeka se izjava premijera

Iako je premijer Andrej Plenković na Interliberu u Zagrebu gdje su novinari očekivali komentar o Banožiću, zasad nema informacija o izjavi.

10:45 Nakon zatišja: novi važan detalj

Policija digla kaznenu prijavu protiv Banožića. Priopćili su:

“Očevidom prometne nesreće, kojim je rukovodila zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, utvrđeno je kako je 44-godišnji vozač (državni dužnosnik) osobnog vozila vinkovačkih registarskih oznaka, krećući se iz smjera Vinkovaca u smjeru Županje, obavljao radnju pretjecanja s lijeve strane teretnog vozila koje se ispred njega kretalo u istom smjeru, a da se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način ne ometajući promet iz suprotnog smjera, uslijed čega je došlo do udara prednjeg dijela osobnog vozila u prednji dio kombi vozila (teretno vozilo) pulskih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 40-godišnjak.

Uslijed zadobivenih ozljeda 40-godišnji vozač je preminuo na mjestu događaja, dok su 44-godišnjeg vozača djelatnici hitne medicinske pomoći prevezli u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima te potom u Klinički bolnički centar Osijek na daljnje liječenje.

Po nalogu zamjenice Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, nad tijelom preminulog vozača obavit će se obdukcija u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici “Dr. Juraj Njavro” u Vukovaru.

Zbog sumnje da je kršenjem prometnih propisa izazvao prometnu nesreću, protiv 44-godišnjeg vozača će Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

Tijekom obavljanja očevida prometne nesreće, u vremenu od 8.15 do 16.26 sati, za promet je bila zatvorena dionica državne ceste DC-55 (Vinkovci-Županja)”, stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske.

09:00 Još nema nalaza krvi i urina

08:00 Banožića je naslijedio iskusni brigadni general, evo o kome se radi

Zdravko Jakop rođen je 1967. godine u Višnjici. Diplomirao je na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i stekao zvanje magistra inženjera prometa.

Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu završio je 2011. poslijediplomski studij Međunarodni odnosi te stekao stupanj magistra znanosti. U Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” završio je Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”. Završio je NATO Defense College u Rimu kao najvišu razinu izobrazbe koju organizira NATO za visoke časnike.

Do sada je bio državni tajnik u ministarstvu obrane.

07:00 Banožić u istom stanju

Stanje bivšeg ministra obrane je nepromijenjeno. Mario Banožić je zasad stabilno i izvan životne opasnosti, a ozljede su vrlo ozbiljne. Kao što smo u subotu saznali, došlo je do nagnječenja mozga te je zbog toga prebačen u KBC Osijek.

Na ekstremitetima će se morati raditi imobilizacija, a prema izjavi liječnika neće biti potrebna ozbiljnija operacija. Potvrđeno je da nije bilo unutarnjeg krvarenja, javlja HRT.

Mario Banožić ne sjeća se prometne nesreće, što je prema pojašnjenju liječnika posljedica šoka uslijed traume.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.