Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Stigla alarmantna lista: Ovo je top 10 najzagađenijih gradova u Hrvatskoj

Autor: Dnevno.hr

Guardian je nedavno u suradnji s međunarodnim timom znanstvenika proveo istraživanje o kvaliteti zraka u Europi, a rezultati su alarmantni. Onečišćeni zrak prema ovom istraživanju udiše čak 98% Europljana, što je na koncu povezano s čak 400.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Situacija je najgora u Sjevernoj Makedoniji, a onda u Srbiji, Rumunjskoj, Albaniji, Slovačkoj, Poljskoj i Mađarskoj, odnosno, u istočnoj Europi zrak je znatno zagađeniji nego u zapadnoj, osim oko rijeke Po u Italiji.

ZAŠTO SU TOPLI STANOVI TIHI NEPRIJATELJI? Kako osigurati idealan zrak u svom domu usprkos grijanju

Hrvatska se pak nalazi “na sredini” liste. Iako nije u skupini zemalja koje su najteže pogođene onečišćenjem zraka, i u Lijepoj našoj postoji problem s prekoračenjima graničnih vrijednosti čestica PM2,5 koje preporučuje WHO.

Prodiru duboko u pluća

“Procjenjuje se da je oko 275.000 preuranjenih smrti godišnje prouzročeno lebdećim česticama PM2,5, a 64.000 dušikovim dioksidom, a onečišćeni zrak odgovoran je i za više od 1200 smrti godišnje osoba mlađih od 18 godina”, rekla je za Jutarnji Gordana Pehnec iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) u Zagrebu, i dodala kako ove čestice prodiru duboko u pluća i tamo se zadržavaju. Inače, potječu od izgaranja fosilnih goriva, a istraživanja ih povezuju s bolestima pluća i srca, dijabetesa i raka.

A prema rezultatima istraživanja koje je proveo Guardian, u ovim su hrvatskim gradovima koncentracije PM2,5 čestica najviše:




Zagreb: 14-16
Split: 16-19
Rijeka: 14-16
Osijek: više od 19
Zadar: 14-16
Pula: 12-14
Slavonski Brod: više od 19
Karlovac: 12-14
Varaždin: 14-16
Vinkovci: više od 19

Zabrinjavajuće je ovo jer prema novim smjernicama WHO-a, prosječne godišnje koncentracije čestica PM2,5 ne bi trebale prelaziti 5 mikrograma po kubnom metru.

Foto: Dragan Matic / CROPIX




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.