Foto: Screenshot/Screenshot

‘Soros 2.0’ Orban ponovo podiže prašinu, poslao ozbiljnu poruku kontroverznom milijarderu

Autor: I.G.

Mađarski premijer Viktor Orbán izazvao je kontroverzu kad je na Twitteru objavio riječi “Soros 2.0” u odgovoru na vijest da je mađarsko-američki biznismen George Soros odlučio prenijeti svoju višemilijardnu zakladu na sina Alexandra. Mađarski lider je priložio video isječak iz ikoničnog filma “Kum” koji prikazuje fiktivnog mafijaškog šefa Vita Corleonea kako ljubi svog sina i nasljednika Michaela.

Orbán već godinama vodi kampanje prikazujući Sorosa kao gospodara lutaka koji kontrolira oporbu Mađarske i zavjerava protiv interesa zemlje, čime potiče zabrinutost da mađarska vlada širi teorije zavjere i antisemitske narative.

Godine 2017. mađarska je vlada oblijepila zemlju jumbo plakatima na kojima je Soros nasmijan, s tekstom “Ne dopustimo da se Soros posljednji smije”. A u svom pobjedničkom govoru nakon parlamentarnih izbora u Mađarskoj 2022., Orbán je čak ustvrdio da je zapravo porazio “sav novac i svaku organizaciju u Sorosevom carstvu”.

Američki veleposlanik u Mađarskoj, David Pressman, odgovorio je na Orbánov komentar na Twitteru GIF-om žene sa šeširom od folije.




“Teorije zavjere o psećoj zviždaljci slične su zapletu Kuma 3”, šaljivo je rekao američki diplomat, “predvidljive i zabrinjavajuće.”

“Baš odvratno. Orban je sramota za Europu”, tvitao je Michael Roth, predsjednik Odbora za vanjske poslove njemačkog Bundestaga i član Socijaldemokratske stranke.

Njemački zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Daniel Freund, glasni kritičar mađarske vlade, bio je još otvoreniji: “Pogledajte ovaj tweet”, napisao je, “i onda mi recite tko je mafijaš.”




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.