Foto: Sergei Chirikov/Pool photo via AP, Guliver Images

RUSIJA POSTAVILA IZNENAĐUJUĆ ZAHTJEV SAD-u! Glavnu riječ će imati Njemačka: ‘Pritisnuo sam Kremlj da prihvati ozbiljan prijedlog’

Autor: Dnevno.hr

Dužnosnici ruske vlade zatražili su da se bivši pukovnik iz ruske glavne špijunske službe FSB koji je prošle godine osuđen za ubojstvo u Njemačkoj doda dogovoru u razmjeni zatvorenika sa SAD-om.

Prije ovog novog zahtjeva se pregovaralo o tome da SAD zamijeni ozloglašenog trgovca oružjem za dvoje američkih državljana Brittney Griner i Paula Whelana.

CNN piše kako su Rusi ranije ovog mjeseca SAD-u dali svoj zahtjev preko neformalnog kanala koji koristi ruski FSB da osim puštanja Viktora Bouta traže i puštanje Vadima Krasikova koji je u prosincu osuđen za ubojstvo bivšeg čečenskog borca, Zelimkhana “Tornikea” Khangoshvilija, u berlinskom Kleiner Tiergartenu 2019. i osuđen na doživotni zatvor.

SAD nisu sretne zbog toga, a zahtjev smatraju problematičnim iz više razloga, a jedan od glavnih je to što je Krasikov u njemačkom zatvoru.

Sudi joj se zbog ulja kanabisa u prtljazi

No, s obzirom na to da je Bidenova administracija odlučna da vrati Grinera i Whelana u SAD, američki dužnosnici se raspituju kod Nijemaca o tome jesu li možda voljni uključiti Krasikova u razmjenu zatvorenika.

Razgovori nikada nisu podignuti na najviše razine njemačke vlade i uključivanje Krasikova u potencijalnu razmjenu nije ozbiljno razmatrano, rekao je njemački izvor, ali zahtjev za Krasnikovom pokazuje da su se ruski dužnosnici ozbiljno uključili u dogovore.

Američki državni tajnik Antony Blinken je u petak razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom o predloženoj razmjeni. Rekao je da su imali “iskren i izravan razgovor”.




Lavrov snažno sugerirao

“Pritisnuo sam Kremlj da prihvati ozbiljan prijedlog koji smo iznijeli o oslobađanju Paula Whelana i Brittney Griner”, dodao je Blinken.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je u priopćenju da je Lavrov “snažno sugerirao” Blinkenu da se Sjedinjene Države “trebaju vratiti načinu tihe diplomacije” u vezi s mogućom razmjenom zatvorenika bez “špekulativnog nabacivanja informacijama”.

Američki dužnosnici vjeruju da Rusija samo pokušava kupiti vrijeme dajući neozbiljne ponude do završetka suđenja Grineru kojoj se sudi zbog ulaska u Rusiju u veljači s uljem kanabisa u prtljazi, za koje je rekla da koristi za ublažavanje bolova i da ga je nenamjerno spakirala u torbe. Whelan je 2020. osuđen za špijunažu i osuđen na 16 godina zatvora.




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.