FENA/Almir Razić

Čelnik Hrvata u BiH upozorava: Neustavno je da Bošnjaci preglasavaju Hrvate

Autor: Dnevno

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) donio je nekoliko presuda kojim se poziva na prekid diskriminacije prema kandidatima koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi budući da se ne mogu kandidirati niti biti birani u državno Predsjedništvo i Dom naroda.

Ustavni sud BiH je pak naložio izmjene izbornog zakonodavstva kojim se inzistira na sprječavanju preglasavanja konstitutivnih naroda kod biranja u nacionalno predodređene institucije, zbog čega se godinama vode prijepori oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je u autorskome komentaru za portal Euractiv pozvao da se kroz izmjene Izbornog zakona zaustavi diskriminacija manjina.

“Nedopustivo je da se dio naših građana, uključujući Rome i Židove, ne može kandidirati za najviše državne institucije. Stvaranje pravednih i poštenih rješenja za ove izazove, uključujući i kroz ograničene ustavne reforme, jedan je od glavnih prioriteta HDZ-a koje predlažemo u alternativama za izborno zakonodavstvo”, navodi Čović u komentaru koji je dostavljen i medijima u BiH.

Smatra kako je to presudno za napredovanje zemlje prema Europskoj uniji, jednako kao i sprječavanje preglasavanja Hrvata.

“Neustavno je da brojčano najveća zajednica odabire i odlučuje o tome tko će predstavljati najmanju konstitutivnu zajednicu, iako je upravo to ono što se događa Hrvatima i ostalima u Bosni i Hercegovini. Moramo prilagoditi i iznova potvrditi sustav podjele moći u Bosni i Hercegovini koji osigurava jednaka prava i koji ne diskriminira nikoga”, napisao je Čović.

“Ova neizborna godina pruža priliku koju si ne možemo priuštiti da propustimo u provođenju izbornih reformi, reformi vladavine zakona i ekonomskih reformi nužnih za put ka članstvu u EU-u i NATO-u”, smatra čelnik Hrvata u BiH.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.