FOTO: Guliver image

Putin ima opaki plan: Za ovo će potpisati predsjednički dekret

Autor: Dnevno.hr

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je upozorio da se Zapadu ne smije dopustiti da razvije monopol na području umjetne inteligencije (AI), najavivši da će se uskoro objaviti ambicioznija ruska strategija u toj sferi.

Podsjećamo, SAD i Kina predvodnici su razvoja AI-ja, tehnologije za koju mnogi znanstvenici i svjetski čelnici predviđaju da će transformirati svijet i revolucionizirati društvo kao što su to računala učinila krajem 20. stoljeća.

Ipak, Moskva ima ambicije postati AI supersila, no njezini napori zasad kasne zbog rata u Ukrajini koji je primorao mnoge talentirane znanstvenike da napuste Rusiju i potaknuo zapadne sankcije koje su zaustavile uvoz visokotehnoloških proizvoda, piše Reuters.

Screenshot/Youtube

Govoreći u Moskvi na konferenciji o umjetnoj inteligenciji, uz direktora Sberbanka Germana Grefa, Putin je rekao da je nemoguće zabraniti AI te je upozorio da bi bilo opasno i neprihvatljivo omogućiti zapadnim platformama da razviju monopol u AI tehnologijama.

“Kao prvi korak će u vrlo bliskoj budućnosti biti potpisan predsjednički dekret te će se usvojiti nova verzija nacionalne strategije za razvoj umjetne inteligencije”, izjavio je Putin na konferenciji.

Foto: Guliver

Ta će strategija donijeti značajne promjene, uključujući “ekspanziju fundamentalnih i primijenjenih istraživanja u području generativne umjetne inteligencije i velikih jezičnih modela”, najavljuje ruski predsjednik.

M. Stefanov: Mirovni summit potvrdio da će rat trajati još dugo




Rusija treba napraviti zakonodavne i investicijske promjene kako bi potaknula razvoj umjetne inteligencije, zaključio je.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.