Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Pupovac prosipa emocije: ‘Druge manjine u Hrvatskoj su to imale još od Jugoslavije’

Autor: Dnevno.hr

U Udbini je večeras svečano otvoren Srpski kulturni centar (SKC), koje je Srpsko narodno vijeće proglasilo “centralnom kulturnom (manjinskom) institucijom za taj dio Like.

Tom prilikom uprizorena je monodrama “Slušaj kako govori Sava Mrkalj” u izvedbi Dejana Stojakovića, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su članovi Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Na otvorenju je naravno bio i Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, koji je održao govor o važnosti ovog mjesta.

Foto: Google Street View

Program obnove

“Kada govorimo o našim kulturnim centrima najmanje se radi o kvadratima i zidovima, puno više o onome što srpskoj zajednici u Hrvatskoj kulturni centri predstavljaju i simbolički i životno: šansu za revitalizaciju društvenog života u matičnim sredinama u kojima su izgurani i učinjeni nevidljivima”, rekao je Pupovac.

Istaknuo je i kako se srpska zajednica, od 90-tih godina, a naročito nakon 1995., suočila sa sasvim novom socijalno-političkom realnošću.

“Od 2018. godine sa Srpskim domom u Vukovaru i Srpskom kućom u Pakracu počinjemo razvijati zahtjevan i organizacijski i financijski program obnove ili izgradnje kulturnih centara Srba u Hrvatskoj kao novonastala manjina, ono što su druge manjine u Hrvatskoj imale još od jugoslavenskog vremena”, ustvrdio je.

KRAJ KNINA OTVORENA PRVA SRPSKA ŠKOLA! Na otvaranju se pojavila Anja Šimpraga: Učit će se o srpskim velikanima




Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga je istaknula kako je kulturni centra na Udbini jedan od brojnih srpskih kulturnih centara koji su izgrađeni, ili u gradnji, dok je Milan Uzelac, zamjenik ličko-senjskog župana, poručio kako ovim kulturnim centrom “otvaramo mjesto novog znanja”.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.