Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

PRIMORAC NA MILOST I NEMILOST SABORA! Plenković: ‘Fin čovjek, dobro izgleda… on je specijalist’

Autor: Ivor Kruljac

Odabir premijera Andreja Plenkovića za novog ministra financija, nasljednika Zdravka Marića, Marko Primorac, danas će oko devet sati izaći pred saborski Odbor za financije uoči iskazivanja povjerenja novom šefu tog resora.

Vladin prijedlog, predstaviti će Plenković osobno, dok će Primorac na odbornoj sjednici odgovarati na pitanja članova.

Saborski zastupnici o Primorcu neće raspravljati već samo glasovati u petak, a između Primorca i ministarske fotelje, stoji 76 glasova koliko je potrebno za preuzimanje funkcije. Iza toga, zastupnici odlaze na stanku koja će trajati do 15. rujna.

Premijer ponosan konzultantom Svjetske banke

Ulazeći na susret s odborom, Plenković je nahvalio Primorca.

“Fin čovjek, dobro izgleda, fino priča, razumije što govori, pouzdan. Sad ćete vidjeti što ima za reći”, najavio je premijer ponovši kako Vlada mlade zamjenjuje mlađima. Obraćajući se odboru, Plenković je rekao kako mu je zadovoljstvo predstaviti kandidata za novog ministra financija, inače izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu.

“On je specijalist za javne financije, za poreznu politiku, za fiskalnu decentralizaciju. Do sada je, uz akademsku karijeru, bio i konzultant Svjetske banke i MMF-a. Ima vrlo značajno akademsko i međunarodno iskustvo, u političkom smislu on je od 2018. do 2020. bio i savjetnik tadašnje predsjednice Republike. Izdvojio bih i njegovu dosadašnju suradnju s Ministarstvom financija, bio je u raznim radnim skupinama koje su se bavile nizom poreznih reformi”, nahvalio ga je predsjednik Vlade. Plenković je nastavio i kako sa 38 godina (isto kao i ministar gospodarstva), Primorac dolazi u punoj životnoj snazi, kao stručnjak u najboljim godinama, ali i sa velikim znanjem, značajnim iskustvom, komunikacijskim vještinama i timskim radom. Plenković ističe kako Primorčevo znanje i kreativnost otvaraju vrata provedbi programa Vlade, ali i za pronalaženje rješenja za razne krizne situacije koje su pred Hrvatskom.

Ciljanje na porezna rasterećenja

Navevši kako zbog inflatornih vremena realne plaće ne mogu stizati inflaciju, SDP-ov član odbora, Boris Lalovac pitao je Plenkovića hoće li nastaviti izmjene rasterećenja neopozorezivog dijela dohotka daljnjim poreznim izmjenama.




“Danas smo u fazi predstavljanja novog ministra, o konkretnim potezima govorit ćemo kasnije kada on pohvata sve konce, mora napraviti primopredaju”, odvratio je premijer te se okomio na Lalovca. Rekao je da, kada je Lalovac bio na čelu ministarstva finacija, 915 građana bilo je van poreznih škara, da je pod Plenkovićevom vladom, van škara 1880 milijuna građana.

Vlada će biti otvorena za to da naši građani imaju veći dohodak i da se temeljem njega mogu lakše nositi s rastom cijena. Moramo voditi računa da je ovo vanjska kriza, ona je horizontalnog karaktera, energetska i prehrambena kriza pogađaju sve. Element koji je najbitniji – ne znamo koliko će trajati. Nitko ne zna”, zaključio je pitanje Plenković dodajući kako su daljnja porezna rasterećenja cilj njegove vlade.

Porez koji je izazvao bijes

Član odbora, Zvonimir Troskot iz Mosta, pitao je premijera planira li Vlada porez na nekretnine te koja će biti opravdanja za to.




Inače, porez na nekretnine je Plenkovićeva vlada pokušala uvesti 2017. godine, ali su odustali zbog nezadovoljstva i prosvjeda građana.

“Ta tema je bila u eteru prije godinu dana, nitko iz vlade niti Marko Primorac je nije stavljao u eter. O tome nismo raspravljali”, odgovorio je Plenković

Vučemilović ispituje o javnom dugu

Hoće li Vlada početi raditi na stavljanje rashodovne strane proračuna pod kontrolom, zanimalo je suverenisticu, Vesnu Vučemilović glede pitanja o stanju s javnim dugom.

“Što se tiče javnog duga, ako je netko imao brzu putanju smanjivanja javnog duga imala je Hrvatska u razdoblju od 2016., kraj, do praktički veljače 2020. dok se nije dogodila korona. Mi smo tada imali neplanirane rashode u iznosu od 44 milijarde kuna. Najveća zdravstvena kriza pogodila nas je toliko da smo se morali snaći i naravno da je to utjecalo na nas. Utjecalo je na pad BPD-a i na rast javnog duga, ali to nije bilo nešto što je bilo planirano, uzrokovano nekakvim lošim gospodarenjem, bilo je uzrokovano zauzimanjem pozicije države koju nitko u tom trenutku ne bi mogao zauzeti. Koja bi banka dala toliko novaca našim poduzetnicima da prežive, premoste krizu i isplate plaće”, rekao je Plenković. Dodao je i kako “nema tog rođaka iz Amerike, tog prijatelja niti nekog mecene koji će to napraviti, osim države”. Istaknuo je kako je država tu stala, a da je glavni cilj Hrvatske spriječiti socijalnu frakturu u velikim krizama.

“Dok do nje dođe, lome se svi stupovi društva i imate krizu kojom je teže upravljati. Zato smo i djelovali brzo i snažno. Da toga nije bilo bili bismo malo iznad 60 posto udjela javnog duga u BDP-u, takav je trend bio. Malo nam je otišao gore, ali sad ga natrag spuštamo”, opisao je Plenković.

Puljak pritisnula

Govoreći o bolesnoj djeci, zaiskrilo je između Marijane Puljak i Plenkovića, kada je Puljak premijeru rekla da nije primjereno zazivati bolesnu djecu.

“Nemojte vi, molim vas, manipulirati. Ona misli da ja govorim da s mojim Splićanima nešto nije u redu”, upao joj Plenković u riječ, na što je Puljak podsjetila kako mu Grozdana Perić, šefica odbora, dulje vremena govori kako stvari nisu dobre te se moraju pokrenuti reforme.   je rekla Plenkoviću da nije primjereno da zaziva bolesnu djecu i tu se rasprava malo zaoštrila. Plenković joj je upao u riječ. “Nemojte vi, molim vas, manipulirati. Ona misli da ja govorim da s mojim Splićanima nešto nije u redu”, rekao je premijer na što je Puljak replicirala da mu šefica odbora Grozdana Perić već neko vrijeme govori da nešto nije dobro i da mora pokrenuti reforme i pitala ga nekoliko puta zašto nije pokrenuo reforme.

“Da sam ja vi, ja bi bio to rekao, to bi vrištalo. Da ima malo supstance, bilo bi dobro”, rekao je Plenković na njena uazstopna pitanja o tome zašto nisu pokrenute reforme. Čak se okrenuo i Primorcu te mu rekao kako mora naučiti manipulacije, jer su navažniji dio posla.  Troskot je pozvao na smirivanje strasti, a intervenirala je Perić rekavši Troskotu, Neka gospođa Puljak malo zašuti pa ćete vi moći nešto reći, gospodine Troskot”.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.